‘Niet op de motor met B-rijbewijs’

Dat het niet goed gaat met de motorwereld is duidelijk. Dat er hiervoor zeer snel een oplossing moet komen ook. Brancheorganisaties RAI en BOVAG willen onder andere automobilisten met een B-rijbewijs toestaan om een 125cc motor(scooter) te besturen. Let wel, zonder eerst een examen af te moeten leggen. Daarover hebben beide organisaties zelfs een open brief gestuurd naar de politiek.

De kern van die brief is dat er een rechtsongelijkheid in het nieuwe rijbewijssysteem zit, waardoor je zelfs met lichtste categoriemotorfietsen pas op relatief late leeftijd mag rijden. In de brief pleiten de RAI en BOVAG daarom ook om de leeftijd waarop je kunt beginnen aan de lichtste categorie van het A-rijbewijs gelijk te stellen aan het B-rijbewijs, dus vanaf 16,5 jaar. Daarop heeft de KNMV (nog) niet gereageerd, over het eerste punt wel. En duidelijk ook.

Arjan Everink, hoofd Verkeer & Rijopleidingen KNMV, legt op de website van de motorbond uit dat ze mordicus tegen zijn, een felle omschrijving voor de anders gematigde KNMV. “Als het zo makkelijk is, waarom melden automobilisten zich dan nu al niet direct bij het CBR en doen even voor circa 200 euro examen? Wij begrijpen dat de brancheorganisaties er alles aan doen om de motorfietsverkoop te laten stijgen. Maar de KNMV ziet het halen van een rijbewijs via een opleiding plus examen als noodzakelijk kwaad om de veiligheid te garanderen.”

Het voorstel van BOVAG en RAI om voor de 125cc motoren alleen een korte opleiding verplicht te stellen kan dan ook niet op instemming van de KNMV rekenen. Everink: “Hoe wil je anders voorkomen dat het A-rijbewijs verwordt tot een ‘aanwezigheidsbewijs’ en dat niet-vaardige mensen met een motor de straat op mogen? Toetsing volgens bepaalde normen blijft altijd noodzakelijk. In Nederland zijn de motorrijlessen van hoog niveau en kunnen we ons rekenen tot één van de veiligste landen. Laten we dit alstublieft zo houden, want elk slachtoffer is er nog steeds één teveel.”

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.