dinsdag 18 juni 2024

Niets dan hoogtepunten: Grand Tour des Alpes

In de negentiende eeuw maakten de rijken der aarde een rondreis langs de hoogtepunten van de Alpen: de Grand Tour des Alpes. Anno nu volgt Hans Avontuur voor MOTO73 in drie etappes de hoofdkam van het bergmassief op zoek naar de mooiste motorwegen. In aflevering 1: Frankrijk, over beroemde én over verstopte bergpassen.

Na 1100 kilometer snelweg wilde ik eigenlijk nog maar één ding: een bed en een groot glas bier, in willekeurige volgorde. Toen ik het dorp Jausiers binnenreed en de Africa Twin voor het motorhotel parkeerde, begon echter de grote verleiding. Bergtoppen fonkelden in de zon en borden beloofden routes naar de prachtigste cols. En dus stuur ik nu richting één van die grootheden: de Col de la Bonette. Bed en bier kunnen wachten. Onderweg naar boven heb ik geen seconde spijt. Ik zou er graag ronkende omschrijvingen voor bedenken, maar in het zadel zeg ik tegen mezelf de hele tijd dezelfde simpele woorden: mooi, prachtig, schitterend, onvoorstelbaar. Het is precies het shot schoonheid dat je na een dag saaie snelweg nodig hebt.

Hoogste berijdbare bergpas

De Col de la Bonette is met 2802 meter de hoogste berijdbare bergpas van de Alpen. Voor die titel is er wel een truc uitgehaald. De pas zelf gaat namelijk maar tot 2715 meter en staat daarmee niet boven aan de ranglijst. Door een extra lus aan te leggen naar een uitkijkpunt pakt de Bonette echter de titel van ‘hoogste’. Natuurlijk is de Bonette een populaire pas onder motorrijders, maar ik heb hem nu, aan het einde van de dag, bijna voor mezelf alleen. Bochten rijden in een verlaten landschap: hoe fantastisch wil je het hebben? Soms gooi ik het gas open om een paar bochten scherp aan te snijden, dan weer ga ik rechtop zitten om te genieten van het uitzicht.
Het asfalt gaat hoger en hoger en het land wordt leger en leger. Benieuwd of ik vandaag de top kan bereiken. De laatste keer dat ik hier was, lag er een dikke laag sneeuw. Daar is de pashoogte, daar ligt de route naar de Cime de Bonette, het uitkijkpunt. Het is open. Versnellinkje omlaag en gas erop. Even die befaamde 2802 meter aantikken en dan in de ondergaande zon terug naar Jausiers voor bier en bed.

MOTO73 10/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het eerste verhaal over de Grand Tour des Alpes? Komt Hans Avontuur wel óf niet terecht op de hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc? Je leest het in MOTO73 10/2019! De editie is tot en met woensdag 22 mei verkrijgbaar in de winkel en je bestelt ‘m hier online: https://www.tijdschriftnu.nl/product/moto73-editie-10-2019/

Foto: Hans Avontuur
Tekst: Hans Avontuur

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen