woensdag 27 september 2023

Nieuw op EICMA: 2023 Honda CL500

Wie herinnert zich Honda’s CL72 (1962) nog? Als een van de eerste echte Street Scramblers werd op deze twin geracet, bemind en gevierd over de jaren heen. De CL bewees dat een lichtgewicht gecombineerd met een offroad-waardig stuurgedrag erg leuk kon zijn voor in de stad. Vijf decennia later kreeg Honda de A2-rijpe CMX500 Rebel cruiser in de rangen, en nog eens vijf jaar later bouwt Big Red op die basis een heuse CL. De formule van de originele CL72 komt overduidelijk terug in de nieuwe CL500: de looks, de tweepitter en de robuuste bouw waarmee je niet allen de stad maar ook het veld aankan. En uiteraard kan je ‘m customizen tot je erbij neervalt.

Honda bouwt een bagger: 2023 Honda Rebel 1100 Touring

Aangezien hij z’n blok deelt met Honda’s CB500’s, kan ook de nieuwe CL bogen op de vertrouwde 471cc-paralleltwin, die ook op deze telg 47 pk (34,3 kW) en 43,4 Nm presteert. De ECU-instellingen zijn aangepast naar het karakter van de CL. Een korte overbrengingsverhouding van de eindaandrijving moet zorgen voor een pittige acceleratie – zowel vanuit stilstand als op snelheid. Een assist-/slipperkoppeling houdt de zesbak in het gareel.

Voorts krijgt de nieuwe CL een volledig nieuw stalen diamantframe, een ophanging met lange veerwegen bestaande uit een conventionele 41 mm voorvork en een instelbare monoshock. De wielen, 19 inch voor- en 17 inch achteraan, krijgen banden omgesjord met een passend scramblerpatroon. Klaar voor alle uitdagingen in de stad, maar ook naast de platgetreden paden, zo lijkt het wel. Al springen aanvankelijk vooral de afgeronde benzinetank, kniepads, rubberen vorkhoezen en naar boven gerichte einddempers met geperforeerd hitteschild in het oog. Alle verlichting is led en het dashboard kan rekenen op een negatief lcd-display. Met vier eigentijdse kleurstellingen valt de CL500 nog beter op in de massa.

De 2023 Honda CL500 zal beschikbaar zijn in volgende kleurstellingen:

  • Candy Energy Orange
  • Mat Laurel Green Metallic
  • Candy Caribbean Blue Sea
  • Mat Gunpowder Black Metallic

Naar prijzen en beschikbaarheid moeten we voorlopig raden. Als er meer info is, dan laten we je dat weten!

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image