maandag 22 juli 2024

Nieuwe 2023 BMW S 1000 RR: steeds meer ‘M’

De geruchten waren waar: BMW vernieuwt de S 1000 RR voor 2023 en doet dat niet alleen met grafische veranderingen, maar ook op alle gebieden, van de motor tot het chassis en niet te vergeten de elektronica.

Eindelijk komt de bevestiging: de S 1000 RR voor 2023 verandert, en niet alleen aan de buitenkant. Afgezien van het nieuwe kleurenschema met graphics langs de kuip, presenteert de 2023 BMW S 1000 RR zich aan de nerds met interessante nieuwe kenmerken, van chassis tot ophanging, van motor tot elektronica en van design tot aerodynamica.

BMW M1000R hypernaked is onderweg

Laten we beginnen met wat we kunnen zien. Allereerst krijgen de vormen rechtere lijnen, zowel aan de voorkant als aan de staart, waar de kunststoffen lijken te zijn gekrompen ten gunste van scherpere, strakkere lijnen. Hetzelfde geldt voor de ‘neus’, die veel inspiratie put uit de exclusievere M 1000 RR: daaruit haalt hij de aerodynamische vleugels (die aan de voorkant 10 kg extra belasting toevoegen) en voegt hij een soort ‘snor’ toe die van links naar rechts loopt, net onder het volledige LED-lichtcluster. Net als bij de racemotoren vermindert het nieuwe aerodynamische pakket de neiging tot wheelies bij het accelereren en maakt het vertraagd remmen mogelijk.

Het hart van de S 1000 RR my 2023 blijft de beproefde 999 cc viercilinder, die +3 pk wint voor een nieuw totaal van 210 pk bij 13.750 t/min (+250 t/min), terwijl het maximumkoppel wordt bevestigd op 113 Nm bij 11.000 t/min. De vermogenstoename werd bereikt door het gebruik van de “M” airbox en een nieuw ontwerp van de inlaatkanalen. En dat is nog niet alles: ook van de M 1000 RR komt de kroon nu met 46 tanden (tegen 45 op de 2022 versie) ten gunste van meer parate acceleratie.

Samen met de toename van het vermogen komt er een verdere verfijning van het elektronische compartiment met de introductie van Slide Control (aanwezig op de “M”): dankzij de bochthoeksensor biedt de nieuwe S 1000 RR nu een beter beheer van de motorfiets bij grote hellingshoeken: de rijder kan kiezen tussen twee hellingsstappen van de motorfiets, waardoor de motor kan glijden tot de vooraf bepaalde limiet is bereikt, waarna de elektronica ingrijpt door de drift te verminderen dankzij tractiecontrole (DTC).

Mede dankzij de introductie van de Slide Control functie is ABS Pro uitgebreid met Brake Slide Assist en Slick instelling. In de praktijk laat de elektronica tijdens het meest ‘killer’ remmen de achterkant in de bocht glijden volgens door de rijder ingestelde parameters. Wat de slickinstelling betreft, is het ‘brein’ van de S 1000 RR nu ingesteld om het gebruik van de slickband te optimaliseren.

Eerste test 2021 BMW M 1000 RR

Daar houden de nieuwigheden niet op, want de vernieuwde Duitse supersportmotor erft ook de (lichtere) accu van de BMW M 1000 RR. Tot slot de kleuren: voor 2023 zal de S 1000 RR zwart, rood en wit/BMW M dragen (met op de M 1000 RR geïnspireerde details zoals de blauwe remklauwen).

Op prijs en beschikbaarheid moeten we nog even wachten.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen