dinsdag 16 juli 2024

2024 BMW M 1000 XR: toermotor met 200 pk

BMW presenteert de volledig nieuwe M 1000 XR. Het derde lid van de M familie moet een sportmotor, voor langere afstanden zijn.

Eind 2018 begon BMW met het toevoegen van de letter M, aan zijn sportiefste modellen. In het honderdste jaar van zijn bestaan geeft BMW Motorrad nu dus deze letter aan de XR. De 4-cilinder van de XR is gebaseerd op de motor van de S 1000 RR, maar dan met nog meer topvermogen. Dit vermogen bedraagt nu 201 pk, wat een drooggewicht van 223 kg moet voortstuwen. Verder heeft de M XR 113 nm aan koppel en een rode lijn die begint bij 14.600 tpm. Ook krijgt hij kortere overbrengingsverhoudingen, om een nog snellere acceleratie te bewerkstelligen. Verder heeft de motorfiets winglets om downforce te creëren. Volgens BMW werken zij al vanaf 100 km/u.

2024 BMW R 1300 GS: alles wat je wilt weten

Techniek

De wielophanging en het rijwielgedeelte van de nieuwe BMW M XR zijn gebaseerd op die van de S 1000 XR, waarin een aluminium brugframe een centrale rol speelt. De M XR heeft een upside-down telescoopvoorvork met veerbenen van 45 mm diameter, met daarin gesloten ‘cartridge’ demperunits en gescheiden hydraulische zuigersystemen. Net als de BMW M 1000 RR en M 1000 R is ook de M XR voorzien van een M remsysteem. De M remklauwen zijn voorzien van een geanodiseerde coating en het M logo. Verder zijn dubbele remschijven voor van 320 mm diameter en 5 mm dikte terug te vinden. Standaard zijn lichtgewicht wielen van gesmeed aluminium. Wie kiest voor het M Competition-pakket krijgt de M Carbon wielen.  

Op het gebied van elektronica heeft de M XR een 6,5 inch TFT display. Daarnaast zijn ook Brake Slide Assist, verschillende rijmodi (Rain, Road, Dynamic, Race en Race Pro 1-3), Dynamic Traction Control, Hill start Control Pro, Launch Control, Schakelassistent Pro, Vier instelbare gasreacties, drievoudig instelbare Engine Brake en Keyless Ride terug te vinden op de M XR. Verder heeft deze motor ook een GPS Laptrigger en GPS Datalogger, maar die kan je pas gebruiken nadat je een activeringscode hebt gekocht.   De nieuwe M 1000 XR krijgt de M kleuren Light Blue, Dark Blue en Red op een zwarte ondergrond mee. In Nederland is deze motor nu te bestellen vanaf 30.750 euro.


Jesse Busser
Jesse Busser
Jesse Busser werd op 27 januari 1998 geboren en had tijdens zijn vroege jeugd niet al te veel met tweewielers. Daar kwam spectaculair verandering in toen hij op zijn zestiende begon met scooterrijden. Toentertijd was de motor die hij later wilde rijden een Moto Guzzi Griso 750, maar nu is hij niet meer weg te slaan van zijn Suzuki DL-1000 V-Strom.

1 Reactie

  1. Op de foto’s staan 2 verschillende spiegel opstellingen.
    Volgens mij worden de spiegels van de M aan de buitenkant gemonteerd.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen