woensdag 4 oktober 2023

Nieuwe Brough Superior: de Lawrence Dagger

Nieuwe Brough Superior: de Lawrence Dagger. Brough Superior, een in Engeland geboren en in Frankrijk gemaakte boutique motorfietsfabrikant, is de laatste tijd nogal in de belangstelling geweest dankzij de ultra luxueuze Lawrence. Het merk verscheen voor het eerst in 1919 en werd de ‘Rolls Royce onder de motorfietsen’ genoemd. De Tweede Wereldoorlog dwong het bedrijf zijn activiteiten te staken.

In 2014 was Brough Superior ineens terug met een nieuwe eigenaar. Tegenwoordig wordt het beperkte aantal Brough Superior-motorfietsen dat geproduceerd wordt, gemaakt in Toulouse, Frankrijk. Het bedrijf was de afgelopen jaren betrokken bij autofabrikant Aston Martin, door samen de AMB001 te ontwikkelen. Afgezien daarvan is de nieuwste creatie van Brough een unieke machine, gebaseerd op een motorfiets die op zich al uniek is. Het heet de Dagger, en het is in wezen een sportievere versie van de Lawrence.

Brough Superior en Aston Martin onthullen AMB 001

Zoals het geval is met de meeste sportieve versies van motorfietsen, is de Dagger voorzien van heel veel koolstofvezel. Op basis van de Lawrence krijgt de Dagger een koplampomhulling, motorkappen, achterspatbord en zitkuip van koolstofvezel. Daarnaast heeft Brough Superior het chassis van de motor getweakt voor een scherper, meer spannend rijgedrag. Zo brengt een lager stuur de rijder in een iets agressievere positie, en 17-inch wielen voor en achter bieden de mogelijkheid voor een verscheidenheid aan sportbike-gericht rubber.

Wat de prestaties betreft, krijgt de Lawrence Dagger een 997cc-V-twin, versierd met chromen omhulsels, gouden en zwarte afwerking. Het is niet bepaald de krachtigste motor met z’n 102 pk en 61 Nm koppel, maar prestaties waren nooit echt een prioriteit voor een motor die in de eerste plaats was ontworpen als een rollend kunstwerk. De Lawrence Dagger krijgt een meer subtiele laaggeplaatste uitlaat in tegenstelling tot de opstaande pijpen van de Lawrence.

Afgezien van de koolstofvezelonderdelen en de herziene ergonomie, deelt de Dagger vrijwel dezelfde architectuur als de standaard Lawrence. De prijs is nog niet bekendgemaakt, maar gezien het feit dat de standaard Lawrence wordt verkocht voor maar liefst 66.000 euro, is de kans groot dat de Dagger een nog hoger bedrag zal vragen en dus buiten het bereik zal liggen van gewone stervelingen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image