zaterdag 15 juni 2024

Nieuwe details QJ7000D: elektrische motorfiets met kuip

Aangedreven door een 13 pk sterke elektrische eenheid die ruwweg overeenkomt met een 125 cc3, zou de nieuwe elektrische motorfiets van QJ Motor een geweldige manier kunnen blijken om de kloof te dichten tussen de duurdere modellen die gericht zijn op ‘volwassen’ rijders en de praktische, maar vaak weinig opwindende, stadsscooters.

Nieuwe beelden en details van de QJ7000D, een volledig nieuw elektrisch model dat begin juni beloofd werd door het Chinese QJ Motor, zijn vandaag vrijgegeven. Hoewel de motorfiets op het eerste gezicht praktisch ongewijzigd lijkt te zijn gebleven, zal een aandachtiger oog enkele merkwaardige details opmerken. Zoals de nieuwe plastic panelen die worden gebruikt om de zijkanten van de ‘tank’ (die zal fungeren als opbergruimte voor de helm of kleine voorwerpen) op te vullen en af te dekken.

Benelli’s eerste elektrische motorfiets op 2021 Beijing Motor Show

Handgeschakelde versnellingsbak

Diezelfde tank loopt als een geheel door in de achterzijde van de motorfiets. Een spannnde oplossing met een grote impact, die het mogelijk maakt een klein gedeelte aan beide zijden open te laten waardoor het achterwiel lijkt te zweven. Weinig nieuws op technisch vlak: de QJ7000D – waarbij het getal het nominale vermogen van de elektromotor aangeeft – zal worden aangedreven door een 10 kW (13,4 pk) eenheid die min of meer vergelijkbaar is met een 125 cc, gevoed door een accupakket van 72 volt en 60 Ah. Een kostbare – of op zijn minst ongebruikelijke – koppelingshendel suggereert de aanwezigheid van een handgeschakelde versnellingsbak.

De cijfers blinken niet uit met een topsnelheid van ongeveer 105 km/u en een actieradius van minstens 100 km. Maar de formule zou wel eens heel geschikt kunnen zijn. Op de markt van de elektrische tweewielers ontbreekt het nog steeds aan een goede middenklasser die de kloof kan overbruggen tussen de meest exclusieve en dure topmodellen (zoals de LiveWire van Harley-Davidson of de volbloeden van Zero Motorcycles) en eenvoudige, goedkope stadsscooters. Met het oog op motorrijders met een kleine portemonnee die op zijn naar een betaalbaar, maar toch leuk en bevredigend elektrisch-aangedreven model, zou de QJ7000D best een uitstekende keuze kunnen zijn. De officiële lancering zal niet lang meer op zich laten wachten: wie weet maakt Benelli van de gelegenheid gebruik om een volledig Italiaanse versie te creëren…

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen