13 C
Nederland
zondag 25 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Nu echt: Testastretta DVT in Multistrada

Weet je nog, dat we hier afgelopen weekend een voorschot namen op de variabele kleptiming van Ducati? Nou, dat was dus geen gerucht, getuige het nieuws dat Ducati zonet zelf naar buiten brengt: ze presenteren de Ducati 1198 Testastretta DVT, waarbij DVT voor Desmodromisch Variabele Timing staat.

Het is een dubbel systeem, dus met variabele timing op zowel de in- als uitlaatnokkenassen. Even heel kort in Jip en Janneke-taal: door de timing van de nokkenassen te veranderen, kan tijdens het rijden het open en dicht gaan van de kleppen worden aangepast. Maar let wel: alleen de timing kan aangepast worden. Het is geen systeem met verloop in de nokken, dus de duur en kleplift wordt niet aangepast.

Voordeel is dat het motorblok veel dynamischer ingezet kan worden. De mechaniek kan zich aanpassen naar het toerental, en de benodigde kleptiming zorgt betere prestaties die bij bepaalde toerentallen passen. Zo wordt er bij een laag toerental gekozen voor weinig overlap van de in- en uitlaatkleppen, maar bij hogere toerentallen zullen de in- en uitlaatkleppen juist wat langer samen openstaan. Dat laatste zorgt voor meer vermogen, dat eerste voor een zuiniger verbruik en een meer gecontroleerde ontbranding, meer koppel en dus ook zuinige motorloop.

Zoals het motorblok in 2015 in de Multistrada gebruikt zal worden levert het 160 pk bij 9500 toeren per minuut, en een maximaal koppel van 136 Nm bij 7500 toeren per minuut. De klepbediening blijft, zoals eigenlijk al gezegd, gewoon desmodromisch. Ook blijft er een dubbele ontsteking aanwezig, nieuw is echter de Euro 4-normering.

 

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen