dinsdag 21 mei 2024

Nu ook motoren op viaBOVAG.nl

Je wordt er op radio en televisie mee doodgegooid; reclames van viaBOVAG.nl. Makkelijk en betrouwbaar een nieuwe tweedehands auto vinden en kopen, vertelt men je. Nou, nu hebben ze ook een motorfiets-site.

Een motorfiets kopen blijft spannend. Of het nou komt omdat sites als Marktplaats.nl nog altijd een doolhof van potentieel onbetrouwbare verkopers zijn of omdat we gewoon verliefd worden op die ene motor en door de sluier der liefde de gebreken niet willen zien.

Blijft tegelijkertijd natuurlijk vooral goede spanning; weinig leuker dan met een goed gevoel de hand schudden, je nieuwe aanwinst voor het eerst als jouw eigen motor starten en wat te zeggen van de buurman, die je er stikjaloers mee kunt maken. Het is het vaak allemaal wel waard.

Dat BOVAG-plakkaat kregen ze omdat ze het goed deden en houden ze omdat ze het goed blijven doen.

Alleen ja, op Marktplaats, Speurders of andere verkoopsites heb je niet per se zekerheid. Als er daags na je aankoop iets mis blijkt te zijn, dan hangt of het goed en naar believen afgehandeld wordt af van hoe coulant de verkoper nog blijkt te zijn wanneer deze eenmaal jouw zuurverdiende knaken in zijn knuistje heeft. Bij een motorzaak kan dat natuurlijk ook zo zijn, maar juist daar is de BOVAG (BOnd Van Automobielhandelaren en Garagehouders) dus voor – waar we er bij het kopen van tweedehands auto’s gek genoeg veel meer op lijken te vertrouwen.

Op viaBOVAG.nl krijg je volgens de organisatie altijd zes maanden BOVAG Garantie, kun je de motor binnen twee weken omruilen als je niet tevreden bent en is de getoonde prijs inclusief elke stuiver die er nodig is om hem vanaf de showroomvloer onder jouw kont te krijgen. Dat gebrek aan gedoe is al een prima uitgangspunt. Tel er een BOVAG Afleverbeurt (‘Alle motoren gegarandeerd 6 maanden onderhoudsvrij’) en een BOVAG 40-Puntencheck (‘Gegarandeerd gecontroleerd op 40 belangrijke punten’) bij op, en het wekt in elk geval een veilig gevoel.

Veiliger nog, is hoe veel waarde bedrijven aan dat BOVAG-plakkaat aan de gevel hechten. Zoals op eBay – en tegenwoordig ook Marktplaats – goede beoordelingen heilig zijn om iemands reputatie te kunnen meten, wil een motorzaak ook niet riskeren zijn BOVAG-plaatje kwijt te raken. Dat plakkaat kregen ze omdat ze het goed deden en houden ze omdat ze het goed blijven doen. Noem het een stukje groepsdruk, maar wel groepsdruk in het voordeel van de koper – jij dus.

Vooralsnog is viaBOVAG.nl een beta-versie – dat wil zeggen dat er nog getest wordt – maar met al 703 motoren opgenomen in de database, valt er in elk geval alvast genoeg te snuffelen.

In 2019 werd er namelijk een recordaantal tweedehandsmotoren verkocht; maar liefst 123.894 stuks.

Sowieso is de timing om een nieuwe occasionsite voor motoren de lucht in te slingeren een logische. Niet alleen de verkoop van nieuwe motoren gaat namelijk goed – ook de occasionmarkt heeft een stijging ingezet. In 2019 werd namelijk een recordaantal tweedehandsmotoren verkocht; maar liefst 123.894 stuks. Daarvan werden 47.053 stuks verkocht via de vakhandel – 10,7 procent meer dan in 2018. Het aantal motoren dat van de ene particulier aan de andere werd verkocht, werd juist kleiner. Met een daling van 4 procent ten opzichte van 2018 kwam dat aantal desondanks op 76.841 motoren uit. Kortom; de tweedehands motormarkt zit in de lift en bij de BOVAG willen ze daarin een handje helpen.

Motoroccasions - BOVAG

Nog een leuk feitje; op 31 december 2019 telde Nederland 746.755 motoren – 1,7 procent meer dan op dezelfde datum een jaar eerder. Met dat aantal van bijna driekwart miljoen is het aantal motoren in Nederland sinds 1997 verdubbeld.

Nu is het alleen hopen dat ze men bij viaBOVAG.nl rustig aan doet als er ook reclames voor de nieuwe motorsite gaan komen…

Afbeelding: viaBOVAG.nl
Foto: ANPFoto / Photo Robin

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen