woensdag 24 april 2024

Oef! Europarlement verwerpt voorstel motorsnelheidslimieten

Het Europees Parlement heeft het voorstel om verschillende snelheidslimieten op basis van het type rijbewijs voor motorfietsen in te voeren afgewezen. Met 22 stemmen vóór, 21 tegen en twee onthoudingen werd het voorstel verworpen. Europarlementariërs benadrukten dat ze willen dat nieuwe regels de verkeersveiligheid bevorderen en bijdragen aan de ecologische en digitale overgang van de EU.

Het verworpen voorstel stelde snelheidslimieten voor van 90 km/u voor bestuurders met een A1-rijbewijs, 100 km/u voor A2-rijbewijs houders en 110 km/u voor houders van een A-rijbewijs. De secretaris-generaal van FEMA, Wim Taal, beschouwde de afwijzing als een grote overwinning voor de Europese motorlobby en noemde het oorspronkelijke voorstel belachelijk en gevaarlijk.

Daarnaast heeft de Commissie vervoer en toerisme overeenstemming bereikt over geldigheidsperiodes van rijbewijzen. Rijbewijzen voor motorfietsen, auto’s en tractoren moeten minimaal 15 jaar geldig zijn, terwijl vrachtwagen- en busrijbewijzen na vijf jaar vernieuwd moeten worden. Medische controles worden verplicht gesteld na afgifte en vernieuwing van het rijbewijs.

Er is ook steun binnen het Europees Parlement om trainingen en rijexamens aan te passen om bestuurders beter voor te bereiden op reële rijsituaties en hun bewustzijn van risico’s te vergroten, met name voor kwetsbare weggebruikers. Rijexamens zouden onderwerpen moeten omvatten zoals rijden onder winterse omstandigheden, gevaren van dode hoeken, rijhulpsystemen en milieuvriendelijk voertuiggebruik.

Bovendien heeft het Parlement ingestemd met de mogelijkheid voor bestuurders om een digitaal rijbewijs te verkrijgen dat beschikbaar is op een mobiele telefoon en gelijkwaardig is aan het fysieke rijbewijs.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

  1. Heeft weer niets gescheeld of we hadden er weer een stel vreemde regels bijgekregen. Zie je het al voor je, jij op de motor met 90, 100 of 110km/h op de snelweg met een automobilist op je achterwiel die 130 km/h, of harder, mag rijden op z’n 18e met een Porsche zonder een getrapt rijbewijs? Hoe belachelijk kan het zijn.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen