zondag 19 mei 2024

Officieel: BMW bevestigt nieuwe GS-modellen voor 2024-2025

De familie is nog lang niet compleet. Na de R 1300 GS kondigt BMW officieel nog enkele andere nieuwe modellen aan. De modelnamen zijn inmiddels geregistreerd. Naast de R 1300 GS kunnen we ook uitkijken naar de M 1300 GS, R 1400 GS en de GS Adventure.

BMW, dat al een dominante positie inneemt in het segment van grote trailmotoren met zijn GS-modellen, breidt zijn aanbod verder uit in 2024 en 2025. De GS-familie blijft groeit na de nieuwe R 1300 GS. Tegen zomer 2024 kunnen we meer informatie verwachten over het Adventure-model. Deze variant staat bekend om zijn grotere actieradius dankzij een indrukwekkende brandstoftank van 30 liter. In feite vertegenwoordigde de R 1250 GSA bijna 50% van de totale verkoop van de R 1250 GS in de afgelopen twee jaar. Het is duidelijk dat BMW niet bereid is om zo’n succesvolle prestatie en hoge verkoopvolumes te negeren.

De toekomstige GS Adventure zal sterk gericht zijn op touring en zal zelfs nog verder in het territorium van de R 1250 RT doordringen. En we hebben al wat details over deze aankomende motorfiets:

  • Hij zal worden gebouwd op het platform van de R 1300 GS.
  • Er bestaat een mogelijkheid dat hij wordt uitgerust met een boxermotor met een grotere cilinderinhoud (R 1400 GS), maar dit is nog niet bevestigd.
  • Het chassis zal worden aangepast om plaats te bieden aan de grote brandstoftank en er zal een achtersectie zijn die ontworpen is om meer bagage te vervoeren en het comfort voor de passagier te verbeteren.
  • Er kunnen ook wijzigingen komen aan de voorkuip, zodat deze meer bescherming biedt en mogelijk aanpassingen aan het dashboard.
  • De GS Adventure zal zich steeds meer richting Grand Touring begeven, waarmee hij subtiel concurreert met de RT.

Wat brengt een M 1300 GS ons?

De komst van de M 1300 GS roept verschillende vragen op. Is deze motorfiets meer gericht op sport-road of sport-offroad? Als hij voornamelijk bedoeld is voor serieus offroad -gebruik, welke veranderingen kunnen we dan verwachten? Zullen er langere veerwegen zijn in de ophanging? Krijgt hij 21/18-inch spaakwielen zoals bijvoorbeeld KTM’s Adventure 1290 R? Misschien wordt het chassis lichter gemaakt? Het is moeilijk te zeggen, vooral omdat BMW onlangs heeft gezegd dat offroadgebruik invloed kan hebben op de betrouwbaarheid van hun GS-modellen op lange termijn. Wat natuurlijk niet zo heel vreemd is…

Aan de andere kant, als de toekomstige M 1300 GS meer gericht zou zijn op sport-road rijden, wat zou daar dan bij komen kijken? Grotere remmen lijken onwaarschijnlijk. Meer vermogen is ook niet echt nodig gezien het al indrukwekkende vermogen van de nieuwe boxermotor. Misschien krijgt de M 1300 GS een meer gepolijste en sportieve uitstraling, met accessoires die passen bij zijn status als ‘de krachtigste letter ter wereld’. En begint het prijskaartje dan bij minimaal €30.000,-?

Al met al stelt de komst van de M 1300 GS BMW wel in staat om het assortiment premium motorfietsen verder uit te breiden, naast modellen zoals de Option719 Tramuntana, Triple Black en de toekomstige M 1000 XR.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen