donderdag 9 mei 2024

Kawasaki H2 HySE: Het eerste prototype van de waterstofmotorfiets

Kawasaki heeft de afgelopen maanden indruk gemaakt met hun snelle voortgang op het gebied van voertuigen die rijden op alternatieve energiebronnen. In oktober 2023 onthulde Kawasaki de HySE-X1, een experimenteel waterstofvoertuig op vier wielen als onderdeel van het Mission 1000-programma tijdens de Dakar Rally van 2024. Dit project werd ontwikkeld door HySE, een samenwerkend team bestaande uit Kawasaki, Honda, Suzuki, Toyota en Yamaha.

Met de start van de Dakar Rally van 2024 in zicht, zijn we benieuwd naar de prestaties van de HySE-X1. Maar nog interessanter is wellicht een motorfiets met een waterstofmotor.

Gelukkig is Kawasaki Heavy Industries een groot bedrijf dat actief is in verschillende sectoren. Elk segment werkt momenteel aan het behalen van CO2-neutraliteitsdoelen en houdt regelmatig groepsbijeenkomsten om de voortgang te bespreken.

Op 12 december 2023 organiseerde Kawasaki Heavy Industries haar Group Vision 2030 Progress Report Meeting. Het evenement werd uitgezonden op het YouTube-kanaal van het bedrijf, maar zoals verwacht was deze uitzending volledig in het Japans. Tijdens dit evenement gaf Hiroshi Ito, voorzitter en CEO van Kawasaki Motor Co., een update over recente lanceringen zoals de Ninja e-1 en Z e-1 elektrische motorfietsen, evenals de latere aankondiging van de Ninja 7 HEV en Z 7 HEV.

Eerste indruk 2024 Kawasaki Ninja 7 Hybrid: is de Ninja 7 Hybrid een gamechanger?

De Grote Vijf

Aangezien vier van de vijf betrokken bedrijven bij HySE grote Japanse motorfietsfabrikanten zijn, was het slechts een kwestie van tijd voordat er een motorfiets met een waterstofmotor zou verschijnen. Op 12 december 2023 kregen we tijdens deze presentatie van Kawasaki een eerste glimp te zien.

Volgens president Ito is het prototype gebaseerd op de Kawasaki Ninja H2 SX. In plaats van de gebruikelijke groene kleurstelling heeft het prototype verschillende tinten kalmerend blauw, die ook terugkomen in het HySE-logo en op het HySE-X1-voertuig dat meedoet aan Dakar 2024.

Er werden geen concrete details of informatie verstrekt. In een video toont een testrijder zowel de loopfunctie van de Ninja 7 Hybrid als het Hybrid Engine Motorcycle-prototype. Er wordt echter niet gestart met de motor.

President Ito gaf aan dat het testen van dit prototype binnenkort zal beginnen, wat waarschijnlijk verklaart waarom er nog niet gestart is.

Bron: Kawasaki Heavy Industries Group

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen