Olieprijs in jaar bijna gehalveerd

Het klinkt als geweldig goed nieuws: de prijs van ruwe olie is in een jaar tijd bijna gehalveerd. Gehalveerd, ja! Maar daar zien we aan de pomp nog maar bar weinig van terug. De gemiddelde prijs van brandstof is in datzelfde jaar namelijk maar met 5,1 procent gedaald. 

Het CBS geeft hier een logische verklaring voor die scheve verhoudingen: de vaste belastingen op benzine zijn zo hoog, dat de werkelijke prijs veel minder invloed heeft dan je zou denken. De literprijs bestaat namelijk voor 63,9 procent uit belastingen, waarover ook nog eens BTW wordt gerekend. Dus wanneer de olie goedkoper wordt, geldt dat eigenlijk maar voor een klein deel van de pompprijs. Trouwens, ook speelt de zwakke euro ons parten; we moeten in verhouding meer betalen dan bijvoorbeeld de Amerikanen die met dollars betalen.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.