13 C
Nederland
zondag 25 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Olieprijs in jaar bijna gehalveerd

Het klinkt als geweldig goed nieuws: de prijs van ruwe olie is in een jaar tijd bijna gehalveerd. Gehalveerd, ja! Maar daar zien we aan de pomp nog maar bar weinig van terug. De gemiddelde prijs van brandstof is in datzelfde jaar namelijk maar met 5,1 procent gedaald. 

Het CBS geeft hier een logische verklaring voor die scheve verhoudingen: de vaste belastingen op benzine zijn zo hoog, dat de werkelijke prijs veel minder invloed heeft dan je zou denken. De literprijs bestaat namelijk voor 63,9 procent uit belastingen, waarover ook nog eens BTW wordt gerekend. Dus wanneer de olie goedkoper wordt, geldt dat eigenlijk maar voor een klein deel van de pompprijs. Trouwens, ook speelt de zwakke euro ons parten; we moeten in verhouding meer betalen dan bijvoorbeeld de Amerikanen die met dollars betalen.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen