vrijdag 29 maart 2024

Olieprijs in jaar bijna gehalveerd

Het klinkt als geweldig goed nieuws: de prijs van ruwe olie is in een jaar tijd bijna gehalveerd. Gehalveerd, ja! Maar daar zien we aan de pomp nog maar bar weinig van terug. De gemiddelde prijs van brandstof is in datzelfde jaar namelijk maar met 5,1 procent gedaald. 

Het CBS geeft hier een logische verklaring voor die scheve verhoudingen: de vaste belastingen op benzine zijn zo hoog, dat de werkelijke prijs veel minder invloed heeft dan je zou denken. De literprijs bestaat namelijk voor 63,9 procent uit belastingen, waarover ook nog eens BTW wordt gerekend. Dus wanneer de olie goedkoper wordt, geldt dat eigenlijk maar voor een klein deel van de pompprijs. Trouwens, ook speelt de zwakke euro ons parten; we moeten in verhouding meer betalen dan bijvoorbeeld de Amerikanen die met dollars betalen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen