OM eist geldboete voor dodelijk ongeval

Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete van 22.500 euro geëist tegen de gemeente Stichtse Vecht. Dit meldt de MAG in een persbericht. De gemeente staat terecht wegens dood door schuld als gevolg van slecht wegonderhoud. Op 31 maart 2009 kwamen twee motorrijdsters om het leven nadat zij in Tienhoven de macht over het stuur van hun motorfiets verloren. Hierdoor kwamen zij ten val en werden vervolgens overreden door een tegemoetkomende trekker.

In de visie van het Openbaar Ministerie was de toenmalige gemeente Maarssen schuldig aan dit ongeval. Het wegdek was slecht doordat het als gevolg van wortelvorming van langszij staande bomen op sommige plaatsen omhoog was gekomen en beschadigd. De gemeente zou verzuimd hebben maatregelen te nemen ter voorkoming van ongelukken.

De gemeente Maarssen, later opgegaan in de fusiegemeente Stichtse Vecht, heeft geprobeerd de strafzaak af te wenden door zich te beroepen op strafrechtelijke immuniteit. Dit houdt in dat een overheidsorgaan niet strafrechtelijk vervolgd kan worden. Op 10 oktober 2012 heeft de Rechtbank echter bepaald dat dit hier niet opgaat omdat wegonderhoud geen exclusieve overheidstaak is.

Tijdens de zitting ging het om de vraag of de fatale val van de motorrijdster en haar duopassagiere het gevolg was van het slechte wegdek of veroorzaakt was door een combinatie van te hard rijden en te hard remmen door de motorrijdster. Door OM en verdediging opgeroepen getuige-deskundigen spraken elkaar op een aantal punten tegen.
Vast staat, dat de wegbeheerder in eerdere klachten en waarschuwingen geen aanleiding heeft gezien om maatregelen te nemen, wat zij na die fatale dag eind maart 2009 wel heeft gedaan.

De uitspraak is op 10 december 2012.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.