Onderzoek: helmcamera’s niet minder veilig

Die actiesportcameraatjes zijn tegenwoordig haast gemeengoed. Iedereen lijkt tegenwoordig wel één of meerdere van de kleine camera’s thuis te hebben en menig motorrijder heeft zo’n plakbevestiging op zijn helm zitten om de camera in te klikken, maar wanneer je zelfs maar een sticker op je helm plakt begint er altijd wel iemand te piepen over weekmakers en over hoe het de integriteit van de helmschaal aantast, wat doet zo’n cameraatje erop dan wel niet?

De BBC liet het uitzoeken bij klimhelmen en de conclusies zijn binnen: die GoPro, Garmin Virb, TomTom Bandit, Sony HDR en zelfs die Denver-cameraatjes van het Kruidvat doen weinig toch niets af aan hoe veilig een helm is. Alstublieft!

Het onderzoek focuste zich op klimhelmen, maar het belangrijkste is te zien hoe de energie van een klap anders verdeeld wordt dan wanneer er geen actiesportcamera gemonteerd is. Het gedachtegoed is dus uitwisselbaar met dat van motorhelmen. Om de data goed te kunnen vergelijken werden de helmen aan dezelfde tests onderworpen als normaal. Enkel bij een zijdelingse klap bleek er iets meer kinetische energie door te dringen, maar niets buiten de toegelaten norm.

Samenvattend maakt het dus geen sikkepit uit of er een helmcameraatje gemonteerd is of niet. BBC liet het onderzoek starten naar aanleiding van het ski-ongeluk van Formule 1-coureur Michael Schumacher, nadat bleek dat zijn helmcamera debet was aan de hersenbeschadiging die de Duitser opliep. 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.