‘Ongevallen motorrijders leeftijdgebonden’

Oudere motorrijders raken vaker gewond bij een botsing dan jonge collega’s. Althans, dat zegt een Amerikaans onderzoek. De kans dat 60-plussers na een ongeval in het ziekenhuis opgenomen moeten worden, is zelfs drie keer zo groot. De schrijvers van het stuk denken dat dit vooral te maken heeft met het feit dat botten van ouderen minder sterk zijn en dat ze vaak op ‘dikke’ motoren rijden. Dat eerste argument kunnen we nog volgen maar die tweede…

Ook zouden slechtere ogen en een trager reactievermogen een rol kunnen spelen. Voor het onderzoek werden in de Verenigde Staten de gegevens van 100 ziekenhuizen bestudeerd in de periode van 2001 tot 2008. Ongeveer 1,5 miljoen mensen van boven de 20 jaar belandden in het ziekenhuis na een motorongeluk.

Volgens Arjan Everink, hoofd Opleidingen van de KNMV, kunnen deze resultaten absoluut niet een-op-een worden toegepast op de Nederlandse situatie. Everink: “In ons land zijn de meeste motorrijders die gewond raken tussen de 25 en 45 jaar, terwijl de groep motorrijdende 60-plussers relatief klein is.” Dat is niet het enige punt van kritiek. “We hebben het hier over een Amerikaans onderzoek en de rijopleidingen aldaar zijn niet van hetzelfde niveau als in Nederland. Zo wordt daar in verband met angst voor aansprakelijkheidsclaims alleen op oefenterreinen getraind en niet op de openbare weg. In Nederland gebeurt dat juist wel, omdat in de praktijk dáár de ongevallen plaatsvinden.”

“Onze wijze van opleiden is tien keer beter, de rijkwaliteiten van Amerikaanse motorrijders is niet te vergelijken met die van de Nederlanders. Bovendien rijden in Amerika ook veel oudere motorrijders die helemaal geen opleiding hebben gehad. Kortom: ik herken in dit onderzoek te weinig dat van toepassing kan zijn op de Nederlandse markt”, aldus Everink.

Bronnen: ANP en KNMV

 

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.