donderdag 28 maart 2024

Onveilige situaties voorspellen

Een tot de nok toe met meetapparatuur en computers volgestouwde motorfiets verzamelt data waarmee onderzoekers op wetenschappelijke basis kunnen bepalen hoe veilig of onveilig motorroutes zijn. Het AIT (Austrian Institute of Technology) en de Technische Universiteit van Wenen reden populaire Oostenrijkse motorroutes met een speciale KTM 1290 Super Adventure. De meetapparatuur registreerde alle krachten die op de motor inspelen en het gereden traject.

Ongevallenstatistieken bewijzen gelijk
De informatie die de zogenaamde MoProVe (Motorcycle Probe Vehicle) verzamelde, is gecombineerd met variabelen als: weersomstandigheden en verkeersdrukte. De optelsom levert objectieve informatie op over het gevaar voor motorrijders. De onderzoekers legden de verkregen informatie naast ongevallenstatistieken en die bewezen het gelijk van hun metingen. Het risico op ongevallen is dus objectief te voorspellen en daarmee kunnen wegbeheerders – en uiteindelijk ook motorrijders – hun voordeel doen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen