13 C
Nederland
donderdag 30 juni 2022

Ook BMW experimenteert met een autonoom rijdende R1200 GS

BMW werkt aan een R1200 GSrobotfiets, waarmee ze overigens niet de eersten zijn. Yamaha met z’n Motobot en Honda met de Riding Assist Motorcycle gingen BMW voor. Net als op de laatste zul je op de BMW wel zelf moeten rijden.

BMW probeert een antwoord te vinden op een bedreigende toekomst. Autonoom rijdende auto’s maken op de middellange termijn hun opwachting. Tenminste als we tal van enthousiaste techniekgedreven predikers moeten geloven, want er moeten nog wel wat complexe problemen worden overwonnen. Autonoom rijden op een circuit is een, autonoom je weg laten zoeken in complexe verkeersstromen met al z’n regels en verboden is van een heel andere orde. En hoe digitaal je het gedrag van verkeersdeelnemers die zich aan wet nog gebod  willen houden?

Maar goed; stel dat autonoom rijdende voertuigen eerder op de weg verschijnen dan we verwachten. Hoe pas je daarin dan een motor? Een recreatief voertuig dat zich digitaal lastig laat vertalen. Wat dat betreft is een motor maar een anarchistisch ding, juist omdat ie in tegenstelling tot een auto geen vervoersmiddel is, maar een hobby. En de uitvoering daarvan laat je niet over aan een of andere kunstmatig intelligente computer…

In elk geval heeft BMW op een testbaan in het behaaglijke Zuid-Frankrijk tot z’n beschikking dat bestaat uit verschillende circuits en een endurobaan waarop ze het hele jaar door de nodige testkilometers kunnen rijden en data verzamelen.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen