13 C
Nederland
donderdag 30 juni 2022

Ook New York treedt hard op tegen lawaaiige uitlaten

De gouverneur van New York – Kathy Hochul – maakt werk van het aanpassen van uitlaten op een auto of motorfiets om deze luider te maken dan de oorspronkelijke uitlaat. Het wetsvoorstel verhoogt de boete van $ 150 naar $ 1.000. Inspectiewinkels zijn verplicht te controleren op luide uitlaten. Doen ze dat niet, kunnen ze hun certificaat om voertuigen te inspecteren kwijtraken na drie overtredingen in 18 maanden.

SLEEP Act

Het wetsvoorstel dat beide huizen – Senaat en Huis van Afgevaardigden – van de New Yorkse wetgevende macht passeerde, wordt de SLEEP Act genoemd – Stop Loud and Excessive Exhaust Pollution. De wet komt voort uit klachten van mensen die genoeg hebben van nachtelijke dragraces terwijl ze proberen te slapen. Hoewel luidruchtige auto’s het oorspronkelijke probleem waren, klaagden veel mensen ook over luidruchtige motorfietsen. De wet geldt dan ook voor beide. De enige uitzondering geldt voor motorfietsen die voor 1979 gebouwd zijn.

Klachtennummer

Bij de ondertekening van de wet werd opgemerkt dat meer dan 3.000 inwoners van New York het 311-klachtennummer hadden gebeld over lawaaierige voertuigen. De wet verbiedt specifiek de verkoop of montage van rechte pijpen (in de wet gedefinieerd als een uitlaat zonder interne schotten) en uitlaten met schotten die kunnen worden verwijderd of verwisseld. Bovendien verbiedt de wet elke uitlaat ‘die op zodanige wijze is gewijzigd dat het door de motor van een motorfiets geproduceerde geluid wordt versterkt of hoger wordt dan het geluid dat wordt geproduceerd door het uitlaatsysteem dat oorspronkelijk op die motorfiets was gemonteerd’.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen