maandag 30 januari 2023

Oorlogsschip wordt motorfiets

Schroot van het oudst dienende vliegdekschip ter wereld – en het vlaggenschip van Groot-Brittannië tijdens de Falkland-oorlog van 1982 – wordt mogelijk gebruikt om van motorfietsen te maken. De Indiase firma Mukesh Patel heeft het schip op een veiling bemachtigd.

Museum en hotel

Het schip werd door de Royal Navy in 1959 als HMS Hermes in de vaart genomen. De kiel wed gelegd in 1944. Ze werd in 1986 verkocht aan de Indiase marine. Die herdoopte het schip tot INS Viraat. Dat betekent ‘reus’ in het Sanskriet. Het schip werd in 2017 uit de vaart genomen nadat het meer dan een miljoen kilometer had afgelegd, zo’n 28 keer rond de aarde. Na een plechtige ontmantelingsceremonie in Mumbai in 2017 waren er plannen om het schip om te bouwen tot een museum en hotel, maar dat ging niet door. Het staal van het schip gaat nu een andere bestemming vinden.

Vakantieschip van de president

‘Zodra het schip in Alang aanmeert, duurt het ongeveer 9 tot 12 maanden om het te ontmantelen. Dan zullen we het als schroot verkopen om de kosten terug te verdienen’, vertelde Shree Ram Group voorzitter Mukesh Patel aan AFP. ‘We zijn benaderd door twee motorfabrikanten die het staal willen gebruiken om motoren van te bouwen… Maar dat is nog nirt concreet’, zei hij. Grappig weetje: In 1987 gebruikte de toenmalige Indiase premier Rajiv Gandhi het schip voor een vakantie op een afgelegen tropisch eiland in de Arabische Zee met zijn familie en vrienden.

Bron: timesnownews.com/

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen