maandag 30 januari 2023

De sport top-3 van week 38

Knipper twee keer met je ogen en je mist drie dingen. Zo kun je het best de motorsport op dit moment samenvatten. Daarom selecteert onze sportcoördinator Marien Cahuzak elke maandag zijn eigen top-3, zodat jij een beetje overzicht houdt.

1. Barcelona is weer van Nederland

De link tussen Nederland en FC Barcelona is altijd groot geweest en is dat ook nu. En sinds de eerste Formule 1-zege van Max Verstappen op Circuit de Barcelona-Catalunya is er ook een prachtige link met de gemotoriseerde sport. Toch kan het altijd gekker of beter, zo bleek gisteren. Michael van der Mark won er de Tissot Superpole Race en stond na Race 2 op het podium dankzij een tweede plek.

Michael staat nu vierde in de WK-tussenstand, slechts 10 punten achter Chaz Davies op plek drie. Na afloop was Michael in opperbeste stemming, zoals je hieronder kunt zien. Wat een kerel, haha!

Het ‘podium’ van de sprintrace had sowieso een hoog Nederlands gehalte dankzij Jonathan Rea (‘ik heb leren racen bij Ten Kate’) en huidig Ten Kate Racing Yamaha-coureur Loris Baz. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het WK Supersport 300, waar op zaterdag Tom Booth Amos won. Tom rijdt voor het team van de Nederlander Rob Vennegoor, RT Motorsports by SKM – Kawasaki.

Op zondag werd bovendien duidelijk dat de titelstrijd zeer waarschijnlijk gaat tussen Jeffrey Buis en Scott Deroue. Jeffrey heeft nu 158 punten, Scott 142. Bahattin Sofuoglu volgt inmiddels al op grote achterstand (111 punten). Met nog vier wedstrijden te gaan – twee op Magny-Cours en twee op Estoril – zijn er nog 100 punten te verdelen…

Het Belgische MTM Kawasaki MotoPort-team mag trouwens niet vergeten worden. Dat team zorgde voor een unieke 1-2-3-4 tijdens de tweede WK Supersport 300-race in Barcelona. Yuta Okaya won de wedstrijd voor Scott, Jeffrey en nog maar een Nederlander, Koen Meuffels. Overigens was het bijna Rob Vennegoor die weer mocht juichen, maar ‘zijn’ Tom werd op weg naar de dubbel een paar bochten voor het einde lomp omver gekegeld door een concurrent. Die moet daardoor de volgende race vanuit de pitlane start, maar daar hebben Rob en Tom natuurlijk niets aan.

2. Niet te voorspellen MotoGP-wedstrijden

Er zijn nog altijd kenners die zich durven te wagen aan een voorspelling in de MotoGP, maar ik doe dat tegenwoordig enkel achteraf. Anders sta je chronisch voor paal. Neem Francesco Bagnaia. Lopen gaat amper na een eerdere beenblessure, maar hij had zomaar Misano kunnen verlaten met een tweede plek én een MotoGP-zege. Had…

Maverick Viñales won juist wel terwijl iedereen dacht dat het zondagcomplex van hem blijvend was. Dat Andrea Dovizioso na de dubbel op Misano aan de leiding gaat, zegt misschien wel alles over het bizarre MotoGP-seizoen. Hij werd in Misano zevende en achtste en heeft 84 punten. Precies eentje meer dan Fabio Quartararo en Viñales! Quartararo dacht trouwens op het podium te eindigen, maar werd vanwege overschrijding van de tracklimieten teruggezet. Hij was daar weinig blij mee.

3. Kan dan echt iedereen veranderen?

Mijn moment van Misano vond echter al plaats in de Moto3-race, gewonnen door Romano Fenati. Precies, die remmenknijper van twee jaar geleden.

https://www.youtube.com/watch?v=tKYQqIXLejI

Ik hoop van harte dat de zege van gisteren het bewijs is dat iedereen positief kan veranderen. Ja, zelfs Fenati waarvan ik weet dat hij al meer dingen heeft gedaan die het kansloze ver voorbij zijn. Qua feest vieren, hoef je hem in ieder geval helemaal niets meer uit te leggen.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen