Openbare verlichting scheelt verkeersslachtoffers

Openbare verlichting kan het aantal verkeersongevallen met vele tientallen procenten terugdringen. Op sommige wegen daalt het aantal dodelijke ongevallen met bijna 90%, zo blijkt uit Noors onderzoek meldt verkeersnet.nl.

In de nieuwe Factsheet ‘Openbare verlichting’ zet de SWOV de onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren op een rij. Vooral een Noors onderzoek (gepubliceerd in het Handbook Of Road Safety Measures) komt tot opvallende conclusies. Op voorheen onverlichte wegen daalt het aantal ongevallen spectaculair als verlichting wordt aangebracht. Dat geldt vooral het landelijk gebied.

Dodelijke ongevallen verminderen daar tot 87 procent, ongevallen met gewonden met 26 procent en ongevallen met blikschade met 27 procent. Maar ook binnen de bebouwde kom valt winst te behalen. Ongevallen met alleen blikschade op kruispunten verminderen in zowel landelijke als stedelijke gebieden met zo’n 30 procent als verlichting wordt aangebracht.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.