Opladen via de snelweg? Dat kan straks in Italië

Herinner je je die elektrische inductiesnelweg nog waar de Italianen zich afgelopen voorjaar mee bezighielden Nou, Stellantis – het bedrijf dat dit heeft bedacht – is blijkbaar al in de testfase van ‘De Arena van de Toekomst’, hoewel het nog niet echt een snelweg is.

Integendeel, het is een traject van 1.050-meter dat wordt aangedreven met een 1-Megawatt Dynamic Wireless Power Transfer-systeem (DWPT) en 5G-connectiviteit. Het is nog in de vroege stadia van het testen. Het doel is dat stukken van deze inductieve snelweg tracks over het hele land worden verspreid. Het is vergelijkbaar met het draadloos opladen van smartphones, zo wil Stellantis ook inductieve laadtechnologie gebruiken om zowel geparkeerde als rijdende elektrische voertuigen van stroom te voorzien.

Door de DWPT-technologie van het bedrijf onder de rijweg te installeren, laadt het systeem draadloos alle elektrische voertuigen op met de speciale Stellantis-ontvanger. Het project gaat nu over naar fase 3, waarin het oplaadsysteem wordt getest op een gesloten circuit in de buurt van Italië’s A35 autostrada.

Mocht Stellantis in zijn opzet slagen, dan zouden we wel eens te maken kunnen krijgen met een baanbrekend stukje techniek dat het probleem van de actieradius van elektrische voertuigen oplost. Tenminste, voor degenen die compatibel zijn met het Stellantis-systeem. ‘Dit is een baanbrekende oplossing om een concreet antwoord te bieden op de problemen van actieradius en opladen, waarover bestuurders van elektrische voertuigen zich zorgen maken,’ zegt Anne-Lise Richard, hoofd Global E-Mobility van Stellantis. ‘We spelen een versnelde rol bij het definiëren van de mobiliteit van de toekomst en in die zin lijkt de DWPT-technologie in lijn te liggen met onze wens om een concreet antwoord te bieden op de behoeften van klanten. Het opladen van voertuigen terwijl ze onderweg zijn biedt duidelijke voordelen in termen van oplaadtijden en de grootte van hun accu’s.’

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?