20.8 C
Nederland
maandag 23 mei 2022

Perfecte timing

Het TT Circuit is er klaar voor, de fans op de Rossi-tribune zijn er helemaal klaar voor en stiekem best veel andere TT-bezoekers ook wel. Alleen: is de man waar de TT voor velen om draait, Valentino Rossi, er zelf wel klaar voor? Dankzij Jorge Lorenzo een vraag die niet te beantwoorden is. Of toch wel? Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat Assen alles voor hem verandert.

Als je ergens tien keer een Grand Prix weet te winnen, hoeft het geen verdere uitleg dat er ergens een klik moet zijn tussen coureur en circuit, zoals in het geval van Valentino Rossi en Assen. Toch verdient deze zegereeks van Valentino Rossi op het TT Circuit wel extra uitleg, want dat Rossi na zijn Ducati-periode drie van zijn tien GP-zeges op Assen pakte, zegt nog veel meer. Hij weet dus dat hij er op een goede dag Marc Marquez kan verslaan. Hoewel GP-coureurs dit soort psychologische argumenten zelden toegeven – ze willen je namelijk altijd doen geloven dat ze hiervoor immuun zijn – speelt het ook in de MotoGP een grote rol, zelfs bij Rossi. Een stelling die wordt bevestigd door Fabio Quartararo, die rijdt voor het Petronas Yamaha SRT-team van teammanager Wilco Zeelenberg.

Honderd procent fit voor Assen

De Fransman liet zich tussen Mugello en Barcelona opereren aan zijn rechteronderarm omdat hij last had van het compartimentsyndroom (opgepompte onderarm). Die operatie was voor de Catalaanse GP niet eens noodzakelijk. Waarom dan toch die operatie voor Barcelona, waar hij vorig jaar in de Moto2 zijn enige GP-zege tot nu toe pakte? Quartararo: ‘Anders was het met Assen en de Sachsenring direct erna te zwaar geworden. Vooral Assen was kritisch geweest en ik denk dat juist dit circuit ons heel goed kan liggen. We weten dat Valentino daar heel veel races heeft gewonnen en we weten dat de Yamaha daar goed is. Er zijn niet te veel rechte stukken en de handling van onze motor is heel goed. Daarom heb ik de operatie direct na Mugello gedaan, want zo ben ik honderd procent fit voor Assen’, aldus de Fransman. Dat Quartararo hiervoor Barcelona wilde opofferen, iets wat uiteindelijk niet gebeurde, laat zien hoe groot het geloof binnen Yamaha is voor succes bij de Dutch TT. Binnen Yamaha ja, want in het geval van Quartararo is het echt niet alleen de Fransman die de beslissing over het moment van opereren neemt. Het feit dat Rossi in de laatste vier edities van de Dutch TT altijd minimaal één ronde op kop doorkwam, versterkt dit geloof natuurlijk enorm.

MOTO73 13/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat is de belangrijkste opdracht voor Rossi tijdens de Grote Prijs van Nederland als hij in Assen zijn elfde zege wil pakken? Je leest het in MOTO73 13/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 3 juli verkrijgbaar in de winkel.

Foto: 2Snap
Tekst: Marien Cahuzak

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen