dinsdag 16 juli 2024

Pers scoort met dode motorrijders

Het eerste mooie weekeinde van het jaar staat traditiegetrouw in het teken van motorrijders die en masse uitzwermen. Een fenomeen waar de landelijke pers jaarlijks gretig op duikt om ongevallen en excessen breed uit te meten en dit jaar was het al niet anders.

Het begon allemaal vlak voor het weekeinde met een goedbedoeld bericht van de ANWB die motorrijders ervoor waarschuwde hun bandenspanning te controleren en niet al te overmoedig aan de eerste rit te beginnen, omdat er vaak nog wat onwennigheid is. Tevens werden automobilisten gewaarschuwd wat meer alert te zijn op motorrijders die gedurende de winter toch een tijdje grotendeels uit het straatbeeld verdwenen waren.

De NOS nam dit bericht ingekort over en hoewel de inhoud daarbij redelijk overeind bleef, zette de kop ‘ANWB WAARSCHUWT VOOR MOTORRIJDERS’ de semi-onschuldige, doch duidelijk negatieve toon die gebezigd lijkt te moeten worden als het gaat over motorrijders.

Vanzelfsprekend wordt een ongeval vaak vermeld en met enige regelmaat haalt ook een ingevorderd rijbewijs het nieuws in de pruimentijd, maar gaat het om motorrijders, dan worden al deze berichten overal in den lande verzameld en op één hoop gegooid om te laten zien wat een prutsers wij motorrijders eigenlijk zijn.

De berichtgeving over het weekeinde en op maandag was als vanouds al niet minder gekleurd:

De motorrijder die in de Piet-Hein tunnel zijn leven verloor nadat hij om onbekende reden vanuit een groep motorrijders tegen de wand reed, wordt in de Telegraaf genoemd, waarbij ietwat respectloos meteen maar even wordt ingehaakt op het feit dat veel motorrijders afgelopen weekeinde voor het eerst weer de weg op zijn gegaan en dat er bij Rijswijk twee ‘snelheidsduivels’ hun rijbewijs mochten inleveren.

Het AD kopt boven een ANP-bericht: ‘PROBLEMEN VOOR MOTORRIJDERS IN VROEG LENTEWEER’ en wijdt uit over het dodelijk ongeval op de A2 bij Eijsden, waarbij een motorrijder volgens getuigen met hoge snelheid achterop een auto reed, de macht over het stuur verloor en in de berm verongelukte. Gevolgd door de twee motorrijders die in Utrecht op een auto knalden nadat de bestuurder daarvan ze bij het afslaan vermoedelijk over het hoofd heeft gezien. Ook de motorrijder die met een nieuwe achterband in Leeuwarden onderuit schoof en de motorrijder die zich in Minnertsga onderuit remde om een fietser te ontwijken en deze alsnog in zijn valpartij meenam worden aangestipt, alsmede de twee motorrijders die in Groningen hun rijbewijs kwijtraakten.

Hart van Nederland Neemt het bericht weer over en kort alleen de kop iets in tot ‘PROBLEMEN VOOR MOTORRIJDERS’ en ook POW!Ned tikt ‘m over in ‘VERSCHILLENDE ONGELUKKEN MET MOTOREN’ en de reacties op dit bericht zijn niet van de lucht:

‘Ergens anders krijgt iemand een gelukkig telefoontje dat er een orgaan beschikbaar is gekomen.’

‘Wat een plaag. Denken dat ze overal tussendoor moeten, rechts inhalend. Graag een regenbui, dan zijn de wegen gladder dan ijzel na een paar dagen droogte.’

Verder nog verscheidene doodverwensingen en stoere taal, maar ook iemand die voor de gein even de score van automobilisten afgelopen weekeinde laat zien die beduidend hoger ligt.

Dit lezende zul je logischerwijs een lichte ergernis vast niet kunnen onderdrukken, maar waar rook is, is helaas ook vuur. Natuurlijk is het makkelijk scoren, maar feit is ook gewoon dat in het eerste mooie weekeinde van het jaar, relatief veel motorrijders de weg op gaan en dat daarbij ook veel ongevallen te noteren zijn. En of dat nou door zachte banden komt, onwennigheid van de motorrijder bij het rijden, onwennigheid van overige verkeersdeelnemers na een tijdlang absentie van motorfietsen of gewoon overmoed, het feit dat je er de klok op gelijk kunt zetten, maakt het tot nieuws.

Laten we bovendien de hand nog verder in eigen boezem steken: Als, zoals we bij RTV OOST lezen, de verkeerspolitie in Noordwest Overijssel maar liefst zes rijbewijzen weet in te vorderen -en tel daar die twee bij Rijswijk eens bij, drie in Groningen, eentje in Oost Overijssel- dan kun je niet anders dan het hoofd buigen. En het klopt bovendien inderdaad dat binnen de medische wereld motorrijders ietwat wrang over de tong gaan als rijdende orgaandonoren. De reden? Omdat we vaak door de klap hersendood zijn, terwijl de rest van het lichaam weliswaar ietwat gekneusd of geknakt, maar wel gezond is.

De ANWB heeft gelijk door motorrijders en automobilisten te wijzen op een gewenningsperiode in meerdere opzichten, iets wat de noordelijke verkeerspolitie ook doet met project ‘Veurjoar in Kop’. En die berichtgeving? Het is jammer, maar niet meer dan logisch. Laten we over de gekleurdheid van sommige berichten de schouders ophalen, de nabestaanden veel sterkte wensen, de gewonden beterschap en dan nu potverdikkeme gaan genieten van wat een prachtig motorseizoen lijkt te gaan worden!
 
Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen