Politiechef noemt boetebedragen ‘doorgeschoten’

Politiechef Hans Vissers van de regionale eenheid Zeeland en West-Brabant vindt de verkeersboetes in Nederland te hoog. Ook zijn medewerkers zouden er zo over denken. ''Ik denk dat we met de hoogte van de boetes echt zijn doorgeschoten'', zegt hij maandag in een interview met Omroep Brabant aldus onze Sanoma-collega’s van de nieuwssite nu.nl in samenwerking met het ANP.

''Ik merk dat onze collega's echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden, omdat ze vinden dat de boetes van 200 tot 300 euro voor een verkeersovertreding echt te veel is. Het zijn erg hoge boetes. We voelen een drempel om die uit te schrijven. Agenten willen liever wat vaker schrijven voor kleinere boetes, dan in één keer dit soort klappen uitdelen. Dit geluid is bij de minister bekend.''

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie verklaarde dat de politie niet over de hoogte van de boetes gaat. Bovendien herkent het ministerie zich niet in het beeld dat agenten geen boetes zouden willen uitschrijven omdat die te hoog zijn.

In september 2011 zijn de boetes voor zware verkeersovertredingen verhoogd, nadat de Tweede Kamer daarom had gevraagd. De tarieven zijn toen met ongeveer 140 euro per overtreding gestegen. In het bijzonder is toen gekeken naar misdragingen waarbij sprake is van opzet, zoals autorijden terwijl het rijbewijs is ingetrokken. Daarnaast worden de boetes ieder jaar verhoogd aan de hand van de consumentenprijsindex.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.