zaterdag 10 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Politieke steun voor motorsport

"Ik ben hier nog nooit eerder geweest, maar volgens mij ben ik vandaag op de juiste plek". Staatssecretaris Henk Bleker sprak afgelopen zaterdag 24 september tijdens de Vriendendag op het TT Circuit Assen openlijk zijn steun uit voor het motorsport-Masterplan. Dat plan moet resulteren in Nederlandse topprestaties in de motorsport, met een overwinning in de jubileum-TT van 2025 als ultieme bekroning.
 
Bleker hoorde de plannen van de Stichting Vrienden TT Circuit aandachtig aan en stippelde en passant de te volgen route uit om aanspraak te kunnen doen op subsidies uit Den Haag. De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is een fervent paardenliefheber en bekende eerlijk nog nooit op het TT Circuit te zijn geweest: "Zoals jullie je motorfietsen verzorgen, verzorg ik mijn paarden. Maar ik heb vroeger uiteraard met bewondering aanschouwd hoe mannen als Hartog en Streuer wereldwijd de Nederlandse sportvlag hoog hebben gehouden."

Bleker was onder de indruk van de aanzet tot een Masterplan voor de toekomst van de Nederlandse motorsport, dat verder kijkt dan de coureurs alleen. Volgens de Stichting Vrienden TT Circuit moet het gebied rondom het circuit uitgroeien tot een mondiaal centrum voor duurzame en hoogwaardige tweewielertechniek. De focus op duurzaamheid, innovatie, opleidingen, werkgelegenheid en talentontwikkeling klinkt de bewindsman als muziek in de oren: "Dit plan draait om high-tech, om samenwerken en om de economische positie van de regio en van Nederland. En dat sluit perfect aan bij het innovatiebeleid van dit kabinet."

Bleker adviseerde om zo snel mogelijk commerciële partijen warm te krijgen voor het plan, investeringen te waarborgen, de lokale en regionale overheid steun te laten uitspreken en startkapitaal te vergaren. Op die manier kan tevens aanspraak worden gedaan op ondersteuning vanuit het landelijke innovatiebudget van 1,2 miljard euro. De staatssecretaris besloot met een gevleugelde uitspraak: "Als je het avontuur niet aangaat, kom je nooit op spannende plekken."

Wethouder Mathijsen van Assen haakte direct in op de woorden van Bleker: "De overheid moet alle partijen bij elkaar brengen en stimuleren."Ook gedeputeerde Klip van de Provincie Drenthe was enthousiast: "Wat we nu hebben, moeten we koesteren, maar we moeten wel vooruit. Het circuit biedt ongelooflijk veel kansen. Met een realistisch tijdpad is het mogelijk om organisaties voor dit plan te interesseren." Hans Marskamp, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Assen, voorziet met een nadruk op duurzaamheid en innovatie wellicht een rooskleurige toekomst voor het circuit: "Het ligt er nou eenmaal en het biedt kansen. Maar daar moet je goed mee omgaan." De Stichting Vrienden TT Circuit gaat op kort termijn met alle belanghebbenden om tafel om gezamenlijk vervolgstappen te kunnen definiëren.

Om een belangrijke stem te krijgen in de bepaling van de toekomst van de Nederlandse motorsport, wil de Stichting Vrienden TT Circuit groeien. Nu zijn er 1.500 Vrienden, dat moeten er binnen een jaar 5.000 worden. Iedere motor- en autosportliefhebber kan gratis Vriend worden via www.vriendentt.nl

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen