Overwinning voor Foret

Echt goed zag het er voor Fabien Foret niet uit bij de start voor de tiende race van het WK Supersport. Omdat hij in de kwalificatie problemen had met zijn motor moest de Ten Kate-coureur starten vanaf een 12e plek. Zijn teamgenoot Florian Marino stond er beter voor. Die kon de jacht op de leider in het WK en de van pole position gestartte Chaz Davies beginnen vanaf de tweede startplek.

Davies begon de race voortvarend. Hij lag 14 ronden lang aan kop en leek op het circuit van Imola in Italië op een overwinning af te stevenen. Maar de motor van zijn Yamaha hield er in ronde vijftien mee op, waarna Honda-rijder Sam Lowes aan de leiding ging en Marino de tweede plaats bezette. Hoewel Marino zijn jacht op een podiumplaats moest opgeven, bleef zijn Hannspree Ten Kate Honda teamgenoot Fabien Foret zich een weg door het veld banen en bij het ingaan van ronde 15 reed Foret op een tweede plaats, achter Lowes.

Foret plande zijn aanval, met nog drie ronden te gaan, perfect en eindigde net 0,166s voor Lowes, terwijl Marino net geen podiumplaats kon pakken en een vierde plek bezette. Zijn beste resultaat van dit seizoen.

Fabien Foret: “We hebben voor de race een grote verandering gedaan en ik kon in het begin niet zo hard pushen, omdat ik niet echt het gevoel had. Het voelde als een nieuwe fiets, maar zodra ik aan het nieuwe gevoel gewend was, ben ik blijven pushen en slaagde ik erin om bij de voorste groep te komen. Ik voelde me behoorlijk sterk en meende daardoor de grenzen op te kunnen zoeken. Gevaarlijk, maar het heeft me wel een geweldig resultaat opgeleverd. Ik ben erg blij dat ik vandaag heb gewonnen. Ik wil speciaal mijn team bedanken, want het is een vreemd weekend geweest. Alles was goed op vrijdag, maar gisteren was het een zware dag. Toch bleven ze in mij geloven en gaven me een fiets, waarmee ik vandaag kon winnen.”

Florian Marino: “Ik ben erg blij, want ik heb zo hard gepusht als ik kon en ben gedurende de gehele race tot de limiet gegaan – meer kon ik niet doen. Ik ben er zo vaak bijna af gegaan en toen Fabien me voorbij kwam, wist ik dat ik niet met hem mee kon. Maar ik bleef de hele race voorin, dus ik wil het team bedanken voor het feit dat ze me het goede gevoel met de motorfiets hebben teruggegeven. Ik heb dit seizoen nog twee kansen om op het podium te komen en we zullen er alles aan doen om dit doel te bereiken.”

Ronald ten Kate (teammanager): “Dat was, wat je noemt, een dramatische Supersport race, en eentje die, denk ik, de geschiedenisboeken gaat halen. We hebben de setting voor Fabien behoorlijk veranderd, dus klaarblijkelijk moest hij de eerste paar ronden aan de fiets wennen. Toen was hij ineens de snelste man op de baan – de snelste man ooit zelfs, want hij reed in ronde 11 een nieuwe ronderecord. Hij werkte zich steeds verder naar voren en bracht ons de overwinning. Er woedde een hevige strijd om de laatste podiumplek, die helaas niet naar Florian ging. Echter, dit was zijn beste resultaat voor ons en hij begint nu echt te begrijpen hoe hij de motorfiets gedurende een hele race  tot het maximale kan laten gaan. Er zijn me al vragen gesteld over het kampioenschap, maar Davies heeft, met nog twee races te gaan, nog steeds een grote voorsprong. Er zal zeker druk op hem liggen, aangezien hij en zijn team zich geen fouten kunnen veroorloven.”

1 Fabien Foret (FRA) Hannspree Ten Kate Honda 35m56.214s
2 Sam Lowes (GBR) Honda +0.166s
3 Broc Parkes (AUS) Kawasaki +2.499
4 Florian Marino (FRA) Hannspree Ten Kate Honda +3.833

Foto: 2snap

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.