vrijdag 3 februari 2023

Oeganda wil motorrijders gratis elektrische motor geven

Oeganda is het eerste land ter wereld dat gratis elektrische voertuigen uit wil delen ter vervanging van voertuigen met een verbrandingsmotor. Het is een moedige stap van Oeganda, waar president Yoweri Kaguta Museveni de aankondiging deed tijdens zijn nationale eindejaarstoespraak.

Volgens Museveni zal de regering elektrische motorfietsen ter beschikking stellen als inruil voor alle Oegandezen die momenteel op motoren met een verbrandingsmotor rijden.

De Oegandese regering hoeft het grote programma niet zelf te financieren, want nieuwsberichten citeerden de president als zou hij het kapitaal toekennen aan investeerders: Die investeerders zullen naar verluidt licenties krijgen om oplaad- en accuwisselstations te exploiteren, waarmee ze hun investering kunnen terugverdienen.

De motortaxi verovert Afrika en verandert het openbaar vervoer

De elektrische motorfietsen zijn in eigen land geproduceerde Oegandese modellen die doorgaans in de handel worden gebracht voor ongeveer 5 miljoen Oegandese shilling (ongeveer 1.280 euro).

Ze worden vaak gebruikt door boda boda’s, motorfietstaxi’s die in een groot deel van Afrika populair zijn. Op sommige plaatsen kun je een Uber of Lyft nemen, maar in Oeganda is het gebruikelijk om achterop een motortaxi te springen en snel naar je bestemming te worden gebracht.

Veel Afrikaanse landen hebben geprobeerd deze grote motorfietsenvloten te elektrificeren, maar de aankondiging van Oeganda markeert het grootste programma tot nu toe om alle door benzine aangedreven motorfietsen in een land te vervangen.

Bron: electrek.co

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen