maandag 26 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Protest tegen administratiekosten bij bekeuring

De Vereniging Auto Van De Zaak gaat de Wageningse hoogleraar recht en bestuur Bernd van der Meulen steunen in zijn zaak tegen de heffing van administratiekosten bij een bekeuring. De vereniging noemt het 'principieel onjuist' dat naast de straf van een boete ook administratiekosten worden geheven. Een advocaat heeft zich nu bij het hof in Leeuwarden gemeld om de zaak van de professor actief als partij te ondersteunen.

Sinds juli 2009 rekent het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) een tarief van 6 euro voor het incasseren en verwerken van boetes. Volgens de vereniging gaat het bij zakelijke rijders in Nederland om 24 miljoen euro per jaar. Professor Van der Meulen vecht al langer tegen de administratiekosten bij een bekeuring. Hij stoort zich aan het feit dat justitie burgers het recht ontneemt om in bezwaar te gaan tegen de kosten, terwijl het volgens hem wel een besluit is.

"Voor mij is dat een principekwestie. In de rechtsstaat kun je de overheid altijd voor de rechter ter verantwoording roepen”, stelde hij dan ook eerder tegenover NU.nl. In 2010 won hij al een zaak, waarin de rechter in hoogste instantie bepaalde dat Van der Meulen op dat punt gelijk heeft. Toch blijft het CJIB op de bekeuringen melden dat verweer niet mogelijk is.

In februari bepaalde de rechter dat administratiekosten in zijn geheel niet mogelijk zijn. Tegen die uitspraak is Justitie in hoger beroep gegaan en krijgt de professor nu steun.

Bron: nu.nl
Foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen