Protest tegen administratiekosten bij bekeuring

De Vereniging Auto Van De Zaak gaat de Wageningse hoogleraar recht en bestuur Bernd van der Meulen steunen in zijn zaak tegen de heffing van administratiekosten bij een bekeuring. De vereniging noemt het 'principieel onjuist' dat naast de straf van een boete ook administratiekosten worden geheven. Een advocaat heeft zich nu bij het hof in Leeuwarden gemeld om de zaak van de professor actief als partij te ondersteunen.

Sinds juli 2009 rekent het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) een tarief van 6 euro voor het incasseren en verwerken van boetes. Volgens de vereniging gaat het bij zakelijke rijders in Nederland om 24 miljoen euro per jaar. Professor Van der Meulen vecht al langer tegen de administratiekosten bij een bekeuring. Hij stoort zich aan het feit dat justitie burgers het recht ontneemt om in bezwaar te gaan tegen de kosten, terwijl het volgens hem wel een besluit is.

"Voor mij is dat een principekwestie. In de rechtsstaat kun je de overheid altijd voor de rechter ter verantwoording roepen”, stelde hij dan ook eerder tegenover NU.nl. In 2010 won hij al een zaak, waarin de rechter in hoogste instantie bepaalde dat Van der Meulen op dat punt gelijk heeft. Toch blijft het CJIB op de bekeuringen melden dat verweer niet mogelijk is.

In februari bepaalde de rechter dat administratiekosten in zijn geheel niet mogelijk zijn. Tegen die uitspraak is Justitie in hoger beroep gegaan en krijgt de professor nu steun.

Bron: nu.nl
Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.