maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

‘Record’ op Africa Twin

Foto: Honda

Blij dat ze zijn! Een team van vijf mensen heeft op vier nieuwe Honda Africa Twins een hoogterecord gezet voor een tweecilinder motorfiets. Onder leiding van endurorijder Fabio Mossini kwam het gezelschap op 5,965 meter boven zeeniveau tot ze moesten stoppen vanwege een pak sneeuw van twee meter. Toneel van de recordpoging was de Atacama woestijn in het noorden van Chili. Daar ligt ’s werelds hoogste actieve vulkaan – de Ojos del Salado – in het Andesgebergte. Het hoogste punt van de vulkaan ligt op 6887 en is door zijn begaanbaarheid daarom populair voor recordpogingen. Het is dan ook hier dat het officiële Guinnes hoogterecord voor motoren werd gezet. De Chileen Gianfranco Bianchi zette die in 2015 op zijn naam door op zijn Suzuki RMZ 450 tot 6,471 meter en twee centimeter te rijden. Ietsje hoger dan de Honda-rijders dus!

Al met al is het toch nog een flinke prestatie. Op zo’n hoogte hebben zowel motor als rijder het zwaar vanwege de geringe luchtdichtheid. De motor stikt en houdt nog maar een paar pk’s over, de rijder heeft kans op hoogteziekte en is snel moe. Vandaar ook dat het team in fases de beklimming heeft gedaan. In totaal hebben ze vijf dagen moeten acclimatiseren om in goede gezondheid omhoog te rijden.

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen