Rijdende Rechter in actie

Op advies van de Rijdende Rechter beginnen rijschoolhouder Anton Vos en motorrijder Karel Hanse waarschijnlijk een rechtzaak tegen het CBR. Die instantie laat Hanse, die een been mist, geen rijtest afleggen op een aangepaste motorfiets. Om die test toch af te dwingen schakelde het duo Mr. Frank Visser in.

Zijwieltjes
Door de aard van zijn handicap, Hanse draagt geen prothese waarmee hij zijn been kan sturen, mag de inwoner van Albergen in Nederland alleen een zijspan of trike rijden. Iets waarin hij totaal geen zin heeft, hij wil het echte motorgevoel ervaren. In Duitsland bestaat die mogelijkheid wel. Bij het zogenaamde Feetless Biking System zijn twee uitklapbare, pneumatische zijwielen gemonteerd. Daardoor kunnen ook mensen met een been solomotor rijden.

Pleidooi
In het SBS-programma ‘Frank Visser rijdt visite’ (zie het filmpje hier) is de televisierechter overtuigd van de kansen van Hanse. In zijn pleidooi zegt hij onder meer: ‘In deze zaak gaat het er alleen om of meneer Karel medisch gezien in staat is om de motor te rijden met die zijwielen. Ik heb het idee dat die vraag door het CBR niet is beantwoord. Zij zeggen slechts: “omdat u vanwege de amputatie niet rijgeschikt bent om op een solomotor te rijden”. Hierin zijn de aanpassingen niet meegenomen.’

Importbeperking
Omdat de combinatie van een motorfiets en eenbenige motorrijders in omringende landen geen problemen opleveren, adviseert Visser desnoods Europa erbij te halen. ‘De weigering u toe te laten tot het examen, komt neer op een effectief verbod. In Europees rechterlijk verband noemen we dat een importbeperking. Het Europees recht heeft daar grote moeite mee.’

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.