zaterdag 22 juni 2024

Roland Sands ontwerpt KTM 1290 Super Adventure R opnieuw

De KTM 1290 Super Adventure R is nu al een van de meest extreme adventure-motoren die er te koop is. Met zo’n 160 pk, topklasse vering en uitgebreide elektronica is het eigenlijk moeilijk voor te stellen hoe deze ADV-machine nog beter kan.

Dat soort vragen beantwoordt het team van Roland Sands Design in de Verenigde Staten graag. Hun nieuwste creatie is precies het antwoord dat we graag horen en zien! De motorfiets is een regelrecht eerbetoon aan de KTM 450cc-rallymotoren waarmee Matthias Walkner, Toby Price en Kevin Benavides dit jaar reden in de Dakar Rally, hoewel de wijzigingen aan de machine meer zijn dan alleen de buitenkant.

De mooie Red Bull-lak is het eerste wat opvalt, maar als je de buitenkant weghaalt, is de machine enorm vernieuwd ten opzichte van de standaardmachine, met verbeteringen aan het chassis, het blok, de wielen en de remmen.

Allereerst werd de KTM geholpen om wat makkelijker te ademen, dankzij een SAS Stage 3 Canister Removal Kit, nieuwe velocity stacks en inlaat en een titanium uitlaat met SC-project eindfilter. De motor werd vervolgens onderworpen aan een programma om het gewicht te verminderen, waarbij de achterzijde werd opgeruimd en nieuwe zijpanelen werden aangebracht om het uiterlijk van de Dakar-racers na te bootsen.

2021 KTM 1290 Super Adventure R off-road variant van de S

Het rollend materieel was de volgende dat een update kreeg, met supersterke Excel Takasago-velgen om de ontberingen van ’s werelds meest extreme offroad-rallyevenement aan te kunnen. Die velgen werden bekleed met agressieve Dunlop offroadbanden, een D606 voor en een D908RR achter. Het remvermogen wordt geleverd door Brembo GP4RX-remklauwen met gesinterde Galfer-remblokken.

Om de motor af te maken is hij voorzien van diverse crashbeschermers, handkappen, mistlampen en het verplichte Rally Pack met elektronica van KTM.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen