Sneller op een zware

Het was al een tijdje bekend, maar nu het moment nadert, willen we je er nog even op wijzen dat je vanaf 31 december 2013 sneller op een zware motorfiets terecht kunt.

 

De regels zijn nu nog als volgt: Ben je jonger dan 24 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op die leeftijd mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens (Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1. 

 

Minimaal twee jaar na het behalen van A1 kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor moet je weer het praktijkexamen Verkeersdeelneming doen. Minimaal twee jaar na het behalen van A2 mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor moet je weer opnieuw praktijkexamen Verkeersdeelneming te doen.

 

Ben je ouder dan 24, dan mag je ook rechtstreeks examen doen voor onbeperkt vermogen (A), bestaande uit een theorie-examen en de twee praktijkexamens. 

 

Overslaan van een voorliggende klasse geldt nog niet voor het A2-rijbewijs, maar daar komt per 31 december aanstaande verandering in. Dan kun je vanaf je 20e rechtstreeks je rijbewijs A2 voor de middelzware motor halen. Je hoeft dan niet meer eerst je rijbewijs A1 voor de lichte motor te hebben.

 

Voor de volledige regelgeving aangaande het motorrijbewijs en de exacte eisen voor iedere categorie, kun je hier terecht.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.