Spaan: ‘Ik huilde in mijn helm’

Na een bloedstollend gevecht met Alex Crivillé won Hans Spaan in 1989 de TT van Assen. Nu, 25 jaar na dato, blikt Spaan met MOTO73 terug op die legendarische overwinning op zijn Honda-125cc.

In het interview laat Spaan weten zich nog alles te kunnen herinneren, maar de uitloopronde heeft -ie nog het meest vers in z’n geheugen: ‘De hele race kan ik me zo weer voor de geest halen, van start tot finish. Wat me het meest is bijgebleven, is de uitloopronde. Werkelijk fantastisch! Al die uitzinnige mensen! Ik zat te huilen in mijn helm. Dat enthousiasme. En nadat ik was gestopt, heb ik geloof ik een uur lang de grond niet meer geraakt. Ik werd op de schouders genomen en hoefde zelfs niet meer te lopen.’

Hoewel je zou kunnen denken dat deze TT-overwinning de mooiste van Spaan zijn carriere zou zijn, is dat niet het geval: ‘Kijkend naar het verloop van de wedstrijd was dit voor mij niet de mooiste wedstrijd uit m’n carriere. Dat was die in Zweden in 1990, toen ik in de laatste ronde op het eind van het rechte stuk van zo’n beetje de zesde plaats naar de eerste ging en won.’

In het interview met Henk Keulemans, dat in de nieuwste MOTO73 maar liefst zes pagina’s de ruimte heeft, vertelt Spaan ook over het gewonnen prijzengeld, over hoe groot de kans is dat er ooit weer een Nederlander de TT wint en komt Alex Criville aan het woord.

De MOTO73 is hier te bestellen, of natuurlijk in de winkel te koop.

Fotocredit: Henk Keulemans

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?