13 C
Nederland
vrijdag 12 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Spanje verplicht motorrijders handschoenen te dragen

We kennen allemaal die motorrijders die vinden dat een t-shirt, korte broek en slippers op de motor best kunnen. Wij weten beter en steeds meer landen verplichten steeds vaker een minimale uitrusting. Frankrijk heeft al een wet die sinds 2017 handschoenen verplicht. Spanje’s Algemene Directoraat van het Verkeer (DGT) is van plan om dit jaar te volgen.

In Spanje dook het voorstel voor het eerst op in juli 2019. Meer dan 350 motorrijders stierven in 2018 op de Spaanse wegen en de inspanningen van de DGT weerspiegelen een wens om die aantallen te beteugelen. Het oorspronkelijke voorstel richtte zich op het verplicht stellen van airbagvesten, maar in plaats daarvan verschoven de inspanningen naar het gebruik van handschoenen. In december 2020 kondigde het transportagentschap de nieuwe handschoenwet aan als onderdeel van Werkgroep 52 over motorfietsen en verkeersveiligheid (GT-52).

Etalage: Motorhandschoenen

De regel werd begin 2021 van kracht, maar niet alle handschoenmaterialen en -merken voldoen. Handschoenen gemaakt van wol, denim, fijn leder of nylon voldoen niet aan de normen van de DGT. De handschoen moet bestaan uit dik leder, kunstleder, kevlar of een soortgelijk materiaal dat goed bestand is tegen hitte en schuren.

‘Wanneer een motorrijder een ongeluk krijgt en valt, steekt hij instinctief eerst zijn handen uit om de klap te ontwijken. De handen lopen dan ook het meest verwondingen op,’ legt plaatsvervangend directeur opleiding Montserrat Pérez van de DGT uit. ‘Vandaar het belang om altijd handschoenen te dragen.’

We weten allemaal wat er gebeurt als een blote huid in aanraking komt met asfalt. Of je nu een monteur, chirurg of receptionist bent, voor je werk heb je waarschijnlijk goed functionerende vingers nodig. Met een paar handschoenen kom je al een heel eind in de richting van het behoud van je broodwinning. De Spaanse ambtenaren hopen dat de wet een nieuw niveau van zekerheid en veiligheid zal bieden.

Zou je het een goed idee vinden dat het dragen van handschoenen in Nederland ook verplicht wordt? Of: het dragen van slijtvaste kleding die je lichaam beschermt, moet worden verplicht als je motorrijdt.

Motorrijders kwetsbaar? Pas het systeem aan!

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen