Standbeeld voor Saarinen

Voor een coureur die eigenlijk nooit écht tot bloei heeft kunnen komen, sprak Jarno Saarinen enorm tot de verbeelding, en nog. Tot op de dag van vandaag is hij de enige Finse GP-wereldkampioen, en desondanks had hij nog geen standbeeld in zijn thuisstad Turku in Zuid-Finland.

Die tragische twintigste van mei in 1973 staat bij velen nog in het geheugen gegrift, want die dag verloor de Grand Prix-racerij een aanstormend talent in Saarinen – die toen aan de leiding stond van zowel het 250cc- alsmede het 500cc-kampioenschap. Op het circuit van Monza raakte Renzo Pasolini’s machine de vangrail, en toen de motor het circuit terug op stuiterde, werd Saarinen dodelijk geraakt.

De man uit Turku leek op dat moment af te stevenen op een titel in 500cc en zijn titel te verdedigen in de 250cc-klasse. Kort om, de Fin werd ver voor zijn bloei uit het leven gerukt en alleen daarom verdiende hij een standbeeld.

Italiaans gebaar
In de Italiaanse plaats Petrignano stond al een beeld ter ere van de Fin, maar de lokale motorclub vond dat Turku eenzelfde ereplaats verdiende, voor hun voormalig bewoner. Ze haalden geld op, lieten het beeld maken en overhandigde het aan de gemeente van Turku, alwaar de toenmalige vrouw van Saarinen, Soili Karme – vooral bekend van de foto waaroze Saarinen in haar ondergoed aanmoedigt – het beeld onthulde.

Het beeld van Saarinen, dat een kenmerkende overwinnaars-V maakt staat in het Barker Park aan de Aura-rivier, die dwars door Turku stroom.

Foto: Jarno Wormgoor

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.