Stappenplan: online bezwaar maken tegen boete

Omdat de lente zich steeds meer begint te tonen en er vanzelfsprekend ook weer steeds meer motor wordt gereden, zal de boetestroom voor de tweewielers ook langzamerhand weer op gang komen. Helaas, het is niet anders. 

Sinds januari kun je online bezwaar maken tegen je boete. Vond je de snelheidsmeting niet correct, heb je een klacht over de agent of wil je de foto opvragen? Het is echt een kwestie van een paar muisklikken. Wij zetten ze op een rijtje:


Stap 1: 
Surf naar https://loket.om.nl/beroep-instellen

Stap 2: Kies uit één van de vijf opties, waarbij de optie ‘Ik vind dat de beschikking onterecht of onjuist is’ je eigenlijk alleen uit de brand kan helpen. Bij de vier eerste opties word je min of meer afgewimpeld, al kan het soms natuurlijk geen kwaad om bijvoorbeeld de foto op te vragen of een klacht over een agent in te dienen.

Stap 3: Log in met je Digi-D. Die zal iedereen inmiddels al wel hebben, mocht dat niet zo zijn dan wordt het hoog tijd om deze hier te regelen. 

Stap 4: Je moet in het nieuwe scherm het CJIB-nummer invullen. Deze vind je rechtsboven de brief/boete die je van het CJIB hebt ontvangen. Ook moet je de datum van de vermeende overtreding en het tijdstip invullen, deze vind je gewoon in de boetedata op de boete zelf.

Stap 5: Je krijgt een scherm in beeld waar je moet bevestigen dat de door jou ingevulde gegevens kloppen. Hier gaat het vaak mis, want je moet op ‘Ja, de gegevens kloppen, maar ik heb andere redenen om in beroep te gaan’ klikken.

Stap 6: Er verschijnt een rijtje met mogelijke bezwaren van jouw kant. Bijvoorbeeld ‘Ik had mijn voertuig verhuurd’ of ‘Er staat meer dan één voertuig op de foto’. Trouwens, die laatste optie is een zeer belangrijke. Want staat op de boetefoto werkelijk nog een andere weggebruiker, dan zal de meting bijna altijd foutief verklaard worden. Dit omdat je ‘eventueel’ rechts ingehaald werd door oma in haar Suzuki Alto, zo kun je stellen…

Stap 7: Heb je een bezwaarkeuze gemaakt, dan krijg je de kans om deze keuze toe te lichten. Doe dit uitgebreid! Neem de tijd en maak goed duidelijk waarom de boete volgens jou niet juist is. Heb je eventuele bestanden die als bewijsmateriaal kunnen dienen, bijvoorbeeld een contractje waaruit blijkt dat je iemand hebt laten proefrijden of een ziekenhuisdocument waarop blijkt dat jij op het moment van overtreding op de operatietafel lag? Die kun je onderaan de pagina bijvoegen.

Stap 8: Alles ingevuld? Klik op ‘Controleer uw beroep’, waarna je op de volgende pagina het gemaakte beroep kunt downloaden als PDF-document. Als je op ‘versturen‘ klikt zit je werk er voorlopig op. Je zult een brief thuis krijgen waarin de ‘kwestie’ verder wordt afgehandeld.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.