Stel je vraag: Schade claimen

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Deze vraag gaat over het claimen van schade.

Vraag:

Toen ik laatst op de A1 achter een Renault Clio zat, reed die met zijn achterwiel over een groot stuk rubber van een geplofte vrachtwagenband. De rubberflap werd meters hoog in de lucht geslingerd en miste me op een haar. Geen idee wat er was gebeurd als ik die midden in mijn gezicht had gekregen en eigenlijk wil ik er ook niet over nadenken. Misschien was ik wel knock-out gegaan van de klap.

Dat is allemaal niet gebeurd, maar ik vraag me wel af wie de schade betaalt als ik onderuit ga na een botsing met een stuk rubber dat op ooghoogte voorbij komt. De automobilist kun je niets kwalijk nemen. De vrachtwagenchauffeur is sowieso gevlogen en waarschijnlijk ook niet aansprakelijk voor een klappende band. Rijkswaterstaat heeft als wegbeheerder niet de kans om de wegen elke dag te ‘stofzuigen’, dus verwacht ik dat die ook elke claim afwijst. Wie draait er dan wel voor de kosten op? Is het dan zo plat en onrechtvaardig dat ik die in zo’n geval zelf moet betalen? Ik mag toch hopen van niet…

Antwoord: 

Als de wegbeheerder redelijkerwijs iets had kunnen doen om dit te voorkomen, kun je je daartoe wenden en daar de schade proberen te claimen. De wegbeheerder kun je in een geval als dit waarschijnlijk echter niet als verantwoordelijke aanwijzen, dus lijk je zelf voor de schade op te draaien. Er is echter ook nog zoiets als het Waarborgfonds Motorverkeer. Dat is er voor mensen die door een ongeluk met een motorvoertuig schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar, omdat het voertuig van de andere partij onbekend of onverzekerd is. Daar maak je dus een kans. Gelukkig hoef je dat niet te gaan proberen… Bij schade als gevolg van een gat in het wegdek (zie foto) kun je die proberen te claimen bij de wegbeheerder.

Foto: Google

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.