zaterdag 20 april 2024

Stel je vraag: Schade claimen

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Deze vraag gaat over het claimen van schade.

Vraag:

Toen ik laatst op de A1 achter een Renault Clio zat, reed die met zijn achterwiel over een groot stuk rubber van een geplofte vrachtwagenband. De rubberflap werd meters hoog in de lucht geslingerd en miste me op een haar. Geen idee wat er was gebeurd als ik die midden in mijn gezicht had gekregen en eigenlijk wil ik er ook niet over nadenken. Misschien was ik wel knock-out gegaan van de klap.

Dat is allemaal niet gebeurd, maar ik vraag me wel af wie de schade betaalt als ik onderuit ga na een botsing met een stuk rubber dat op ooghoogte voorbij komt. De automobilist kun je niets kwalijk nemen. De vrachtwagenchauffeur is sowieso gevlogen en waarschijnlijk ook niet aansprakelijk voor een klappende band. Rijkswaterstaat heeft als wegbeheerder niet de kans om de wegen elke dag te ‘stofzuigen’, dus verwacht ik dat die ook elke claim afwijst. Wie draait er dan wel voor de kosten op? Is het dan zo plat en onrechtvaardig dat ik die in zo’n geval zelf moet betalen? Ik mag toch hopen van niet…

Antwoord: 

Als de wegbeheerder redelijkerwijs iets had kunnen doen om dit te voorkomen, kun je je daartoe wenden en daar de schade proberen te claimen. De wegbeheerder kun je in een geval als dit waarschijnlijk echter niet als verantwoordelijke aanwijzen, dus lijk je zelf voor de schade op te draaien. Er is echter ook nog zoiets als het Waarborgfonds Motorverkeer. Dat is er voor mensen die door een ongeluk met een motorvoertuig schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar, omdat het voertuig van de andere partij onbekend of onverzekerd is. Daar maak je dus een kans. Gelukkig hoef je dat niet te gaan proberen… Bij schade als gevolg van een gat in het wegdek (zie foto) kun je die proberen te claimen bij de wegbeheerder.

Foto: Google

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen