Superbatterijen

Want als het aan Australische wetenschappers ligt, hebben we binnenkort de beschikking over batterijen die in een kwestie van enkele seconden zijn op te laden. Dat zou een belangrijke drempel voor de elektrische motor (de lange laadtijd) wegnemen. Tovermiddel hierbij is grafeen, een stof die onschadelijk is en waar wereldwijd een grote voorraad van beschikbaar is.

Klinkt als een grote goed-nieuws-show en volgens de wetenschappers is het dat ook. Grafeen is een materiaal gemaakt van koolstof dat slechts één atoom dik is. Door deze extreem dunne samenstelling is grafeen ongeveer 200 keer sterker dan staal en geleidt het elektriciteit bijzonder goed. Tot nu toe zijn de praktische toepassingen van grafeen nog nihil, doordat het slechts één laag heeft is het niet te gebruiken in nieuwe producten. Wanneer wetenschappers proberen meerdere lagen op elkaar te stapelen, binden de lagen zich en vormen grafiet, het materiaal dat ook in potloden zit.

Australische wetenschappers kwamen op het idee om de lagen in water te vatten. Hierdoor ontstaat een gel waarin de lagen niet met elkaar kunnen binden. Deze gel zou in batterijen gebruikt kunnen worden en door de geleidende eigenschappen kunnen deze in een kwestie van seconden worden volgeladen. Volgens de wetenschappers gaan deze batterijen  veel langer mee dan lithiumbatterijen. Laatste voordeel is dat de gel gemaakt wordt van koolstof en water, twee stoffen die in overvloed op onze planeet voorkomen en niet giftig zijn. Wanneer we de superbatterijen kunnen verwachten vermeldt het verhaal niet, maar de wetenschappers spreken over binnenkort.
 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.