13 C
Nederland
zondag 3 juli 2022

Tante Rikie hangt draagstoel aan de wilgen

’s Lands – of misschien zelfs wel Europa’s – bekendste festivaldirectrice zwaait volgend jaar af. We hebben het natuurlijk over Tante Rikie die al zowat sinds het begin het gezicht van de Zwarte Cross is geweest. Editie 2020 wordt haar laatste jaar. De reden? Rikie is vandaag zeventig geworden en vindt het welletjes. Tijd voor pensioen.

Cultstatus

Op het Zwarte Cross terrein vallen mensen op hun blote knieën wanneer Tante Rikie, per draagstoel, passeert. ‘Tante Rikie’ is een begrip geworden. Rikie Nijman is de moeder van bandmanager André Nijman die Jovink en de Voederbietels in toom tracht te houden. Bij oprichting van de Zwarte Cross willen de mannen een beetje de draak steken met het begrip ‘festivaldirecteur’ en schuiven ze Tante Rikie naar voren. Als symbolisch leider. Nu, 23 jaar later is dat leiderschap groots te noemen, met een cultstatus van heb ik jou daar. De Grote Roergangster wordt ze wel genoemd. Geheel in die lijn heeft de organisatie – De Feestfabriek – in een persbericht laten weten dat ze eeuwigdurend leiderschap toebedeeld krijgt. Wie had ooit gedacht dat we bij Hummelo associaties met Pyonyang zouden krijgen..

En ja, met zo’n cultstatus zal het ook niet zo zijn dat Tante Rikie voorgoed zal verdwijnen van het festival. Dat kan ook haast niet gezien haar gezicht in het logo is opgenomen. De Tante Rikie-knuffels – naar het opblaasbare beeld van Rikie met een helm op en met een deegroller vast als motorstuur – die dit jaar op de Cross werden verkocht waren binnen één dag op. Nee, Rikie zal niet verdwijnen.

Jullie kunnen het

Om haar ‘bruurs en zusters’ een hart onder de riem te steken zal het thema van het festival volgend jaar ‘Jullie kunnen het’ zijn. Tante Rikie: ‘Ik ben tot de conclusie gekomen dat goed volk helemaal geen leider nodig heeft en met dit thema wil ik zeggen: jullie kunnen een fantastisch festival organiseren, jullie kunnen er een geweldig feest van maken en jullie kunnen al je dromen waarmaken op de Zwarte Cross, maar ook vooral daar buiten’.

Er zal uitgebreid afscheid genomen worden, maar de Zwarte Cross kennende is het aannemelijker dat het pensioen gevierd wordt daar het leven nu eenmaal een groot feest is. Daarna is het Ajuu, de mazzel! De volgende editie van het festival zal plaatsvinden van 16 tot en met 19 juli. Wil je daar bijzijn – of misschien zelfs deelnemen op de baan – dan is het wijs om er snel bij te zijn wanneer de kaarten in de verkoop gaan. Afgelopen editie was het festival voor het eerst ooit al op voorhand volledig uitverkocht.

Tante Rikie Zwarte Cross Rikie Nijman

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen