13 C
Nederland
vrijdag 12 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

The Desert Said Dance – Een Baja 1000-documentaire

De Baja 1000 is een van de meest gewaardeerde offroad-races ter wereld. Het evenement wordt sinds 1967 jaarlijks gehouden en trekt deelnemers van over de hele wereld. De Baja 1000 is een race over een afstand van 1000 mijl met zandvlaktes, droge rivier- en meerbeddingen, bergpassen en met rotsen bedekte paden. De race begint traditioneel in Ensenada op het schiereiland Baja California, aan de kust van Mexico en eindigt in de hoofdstad van de regio, La Paz.

De Baja 1000 is de ultieme strijd van mens en machine tegen de natuur. De slopende race staat bekend als een van de zwaarste ter wereld en heeft al veel slachtoffers geëist. Het komt vaak voor dat racers de race niet voltooien doordat de motorfietsen het niet halen. Maar ook persoonlijk letsel of zelfs ongevallen met dodelijke afloop maken van de Baja 1000 een ongewis avontuur.

Om aan de Baja 1000 deel te nemen, heb je slechts een motorfiets en een helm nodig die door de technische keuring komen, en het inschrijvingsgeld. Maar het voltooien van de race vergt maanden of zelfs jaren van planning. Deelnemers moeten ook hun verstand gebruiken tijdens de race. Niet alleen moeten ze zien om te gaan met alles wat de woestijn te bieden heeft, ze moeten ook op hun hoede zijn voor boobytraps die door de plaatselijke bevolking zijn gebouwd om de race-ervaring wat op te leuken. De Baja 1000 is beslist niet voor zwakkelingen of lafaards.

‘Al meer dan 50 jaar trekt de Baja 1000 motorrijders aan die dapper en dom genoeg zijn om een van de meest uitdagende parcoursen ter wereld te trotseren.’

The Desert Said Dance is een documentaire uit 2022 die een raceteam van vier personen volgt in hun streven om hun persoonlijke doelen te bereiken tijdens de Baja 1000. De hoofdrolspelers in de film zijn Forrest Minchinton – een surfdude wiens carrière zijn motorverslaving financiert en racet om een goede vriend en gevallen teamgenoot te eren, Colton Udall – een vijfvoudig Baja 1000-kampioen die zijn oude glorie wil herbeleven na een slopende rugblessure, Derek Ausserbauer – een arbeider en Baja Ironman-kampioen die op zoek is naar meer Baja 1000-roem en Nic Garvin – een crosser en rijinstructeur wiens droom het is om een kampioen te worden.

Moto Guzzi terug in de rally-raids? De V85TT zou er zo uitzien

Gefilmd op locatie in Californië en Mexico volgt het verhaal de vier rijders terwijl ze hun geest en lichaam voorbereiden in aanloop naar de 2019 Baja 1000. Elk van hen deelt zijn individuele verhaal en geeft inzicht in wat hem motiveert om zo’n gedenkwaardige en potentieel gevaarlijke taak aan te pakken. De film geeft ook een uniek inzicht in wat er nodig is om een motorfiets te bouwen die de Baja 1000 kan voltooien. Tot slot volgen we het team tijdens de zware Baja 1000-race, die 22 uur duurt.

The Desert Said Dance is uitgebracht door Mojave Productions in samenwerking met Monster Children Films en is beschikbaar als pay-per-view op Apple TV, Google Play, Vimeo on Demand en op DVD.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen