Toch directe instroom A2-rijbewijs

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt aan een aanpassing van de Nederlandse implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Deze aanpassing maakt het mogelijk dat beginnend motorrijders in de toekomst toch direct het A2-rijbewijs kunnen halen. Dit goede nieuws staat te lezen op de website van het CBR.

Met ingang van19 januari 2013 is de derde Europese rijbewijsrichtlijn van kracht in de Nederlandse rijbewijswetgeving en zijn er voor bestuurders van motoren drie verschillende rijbewijscategorieën: A1, A2 en A. De categorie A1 is geldig voor de lichte categorie motoren, A2 voor de categorie middelzwaar en A voor zware motoren.

Op verzoek van de brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu opnieuw gekeken naar de instroom voor het A2- rijbewijs. Uit deze analyse is gebleken dat de derde Europese rijbewijsrichtlijn voor wat betreft dit punt op meerdere manieren te interpreteren is. Navraag bij de Europese Commissie heeft geleerd dat de richtlijn naast de getrapte toegang, dus via A1, ruimte biedt voor een directe toegang tot het A2 examen.

De minister heeft besloten dat de Nederlandse regelgeving op dit punt zal worden aangepast. Daarmee wordt rechtstreekse instroom voor het A2-rijbewijs mogelijk vanaf de leeftijd van 20 jaar. Uiteraard blijft instroom in het A1-rijbewijs voor de lichte motoren vanaf 18 jaar mogelijk, net zoals de directe instroom voor het A-rijbewijs voor zware motoren vanaf 24 jaar.

De wetswijziging die de directe instroom regelt, is naar verwachting begin 2014 van kracht.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?