maandag 15 juli 2024

Top Gun Maverick en de motorfietsen van ‘Lieutenant Mitchell’

Top Gun was in 1986 een buitengewoon succes en bleef nog vele jaren een mijlpaal: actie, sentiment en… motoren. Niet alleen die van de vliegtuigen van de Miramar luchtvaartschool waar de film zich afspeelt, maar ook die van de motorfietsen waarop Tom Cruise, in de rol van Lieutenant Pete Mitchell, rijdt.

In de eerste Top Gun kwam de legendarische Kawasaki Ninja GPz 900R aan bod, een motorfiets die op het moment van de film het toppunt was van kracht en sportiviteit . Een model dat zelfs nadat het van de Europese lijsten was gehaald zo’n trouwe aanhang genoot dat het model in Japan tot 2003 in productie bleef, bijgewerkt maar nooit gewijzigd.

De GPz900R werd in 1983 aan het publiek getoond. Kawasaki deed de wereld versteld staan met de presentatie van de eerste productie-viercilinder met dubbele nokkenassen, vloeistofkeling, zijdelingse distributieketting en balansas. Het vermogen bedroeg 115 pk bij 9.500 tpm. De perfecte motor om het concept van techniek en snelheid over te brengen en waarschijnlijk een van de weinige sportmotoren van midden jaren tachtig met een niet-extreme zithouding. Ondanks de onverholen power van de Kawasaki was-ie in een dragrace tegen een F15 natuurlijk geen partij…

We springen naar 2022. De trailer van Top Gun Maverick roept onmiskenbaar herinneringen op en laat Lieutenant Mitchell zien in een loods waar de GPz900R met een kleed is toegedekt naast allerlei andere Kawasaki-gloriestukken. We zien de Kawasaki Ninja H2, een juweel van technologie met niet minder dan 231 pk, supercharged door een centrifugaalcompressor en een volstrekte eenzitter (hoewel er in de trailer een opname is waarin Cruise op de H2 rijdt met z’n vrouwelijke hoofdrolspeler als duopassagier…). Deze Kawasaki is niet bedoeld als een hypersport die maximale efficiëntie op het circuit moet garanderen. Het is eerder een exclusieve tweewieler die een technologisch hoogtepunt vertegenwoordigt en een exponent is van motoren die op zoek zijn naar records in dragraces. Het is niet voor niets dat de 310pk- R-versie – niet gehomologeerd en alleen bedoeld voor gebruik op het circuit – in Turkije de 400 km/u overschreed, op de brug van Izmit, met Kenan Sofuoglu aan het stuur. Zou dat genoeg zijn geweest om een opstijgende straaljager te verslaan in een dragrace?

Bijzondere rol oud brandweerbusje in het IDM-leven van Pepijn Bijsterbosch

In de trailer zien we ook andere motorfietsen. Het beekd is niet echt duidelijk, maar… we durven te wedden dat de witte motorfiets een Kawasaki Mach III 500 H1 is, terwijl de blauwe hoogstwaarschijnlijk de 750cc-Mach IV H2 is. Beide zijn twee tweetakts die eind jaren ’70 het toppunt waren van superprestaties, gekoppeld aan minder van balans en stabiliteit… En die recht boven het hoofd van Tom Cruise, terwijl hij het kleed van de GPz 900R trekt? Dat is een Triumph Twenty One 3TA uit 1957, met zijn zeer herkenbare uiterlijk door het verlengde achterspatbord dat niet overal op prijs werd gesteld. Het was een roadster voor de Amerikaanse markt, waar hij de bijnaam ‘Bathtub’ kreeg vanwege die lompe kuip.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen