vrijdag 9 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Triptip: Genieten met een zachte G

In editie 25 van MOTO73 rijden we een tocht van 183 kilometer. Het vertrekpunt ligt in Eindhoven, waarna je door de Nederlandse en het Belgische Kempen rijdt.

Kort na vertrek kom je de Dommel tegen, waarbij je echt even een stop moet maken. Hier kun je de aan het water staande molen bekijken. Dit is een volmolen met aan de buitenzijde twee schepraderen. Na deze korte stop rijdt je naar de Belgische grens toe en net voor de grens kom je de Abdij de Achelse Kluis tegen. Deze abdij is uit de zestiende eeuw, ruim vierhonderd jaar oud en staat op zowel Nederlands als Belgisch grondgebied. De voorpoort ligt in Nederland, de achterzijde in België. 

Na het passeren van de grens rijdt je naar een andere molen in het Belgische Meeswijk. Van hier uit ga je de grens weer terug over naar Nederland, waarbij je het Julianakanaal oversteekt. De weg wordt vervolgd naar de bergen Hussenberg en Snijdersberg, die beide behoren bij Geulle. Na Geulle kun je een stop maken om het hoogteplateau bij Moorveld te bereiken. Dit kun je doen door middel van een pittige klim, maar het is zeker de moeite waard. Je tourt over het plateau met fruitbomen, neemt de twee viaducten over de snelwegen en komt aan de zijkant van het vliegveld bij Schietecoven. 

De weg wordt vervolgd via de A79, slaat rechtsaf waarbij je bij Geulhem terecht komt om vervolgens de afdaling te maken naar Houthem. Dan sla je net voor Valkenburg af om een klim te maken over de Kleverberg naar Groot Haasdal. Je rijdt door Nuth, Schinnen en Oirsbeek om bij Selfkant uit te komen. 

Naast deze Triptip vind je in de MOTO73 ook altijd nog één of meerdere toerisme-verhalen. De GPS-route is voor de Garmin en TomTom op MOTOR.nl te vinden: www.motor.nl/triptip. Veel rijplezier!

Productie: Tom Boudewijns

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen