Triptip: Tussen heden en verleden

In editie 26/1 van MOTO73 rijden we een tocht van 199 kilometer. Het vertrekpunt ligt in Oosterhout, waarna we via Werkendam, Geldermalsen en Houten in Amerongen eindigen. In Dongen ligt in de Langstraat de bakermat van de schoenenindustrie. Een stuk geschiedenis over het oorlogsverleden staat aan de Bergse Maas en aan de andere kant van het water leeft de Sint-Elisabethsvloed nog steeds.

Oosterhout: een gemeente met kastelen en ridderorden. Een aantal kleine kastelen aan de Slotlaan herinnert ons nog aan de riddertijd. Van Eindhoven rijd je verder naar Dongen. Aan de Hoge en Lage Ham in Dongen zie je nog verschillende villa’s en herenhuizen waarde deftige schoenenfabrikanten hebben gewoond. Na Dongen kom je in ’s-Gravenmoer, een dorp dat een beetje geïsoleerd in de polder ligt. 

De tocht wordt vervolgd naar het dorp Hank. Met de naam Hank werd vroeger een doodlopende geul aangeduid. Na Hank rijden we door naar Gorinchem, met wallen en bastions met uitzicht over het water. Via Arkel wordt de route vervolgd langs de slingerende Linge tot in Gellicum. Daar steek je de N237 over en volgt de Molendijk. Onderweg is het mogelijk om vanaf de motor de appels en peren van de bomen te plukken. Bij Rumpt stopt de wondere wereld van de Betuwe niet, want de route gaat naar Enspijk, waar het sprookje verder gaat.

Na Enspijk komt Buren, het oude stadje wat aan het riviertje de Korne ligt en verbonden is met de Oranjes. Willem van Oranje is daar namelijk gehuwd met Anna van Buren. Na de Betuwe volgt een heel andere wereld. Je toert er als het ware de Middeleeuwen binnen. Hier liggen de plaatsen ’t Goy en Werkhoven. Na deze plaatsen toer je via de Molenhoeflaan langs het kasteel Beverweerd uit de dertiende eeuw het gebied van de Langbroekerwetering binnen. Hier woonde vanaf de twaalfde eeuw de adel in kastelen en ridderhofsteden. 

We rijden door naar het Leersumse Veld, een onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. De wegen worden na de kastelen wat breder en we komen een gebied binnen wat is ontstaan in de IJstijd. Op verschillende plaatsen zijn nog sporen van grafheuvels herkenbaar. Na het Leersumse Veld rijden we door naar Woudenberg en Renswoude, waar nog een kasteel staat te pronken. De Amerongse Berg is de volgende bestemming. Via een klimmetje gaat de tocht naar een hoogte van 69 meter en kom je in één van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Hier kun je jouw tocht afsluiten bij één van de restaurants in de buurt. 

Naast deze Triptip vind je in de MOTO73 ook altijd nog één of meerdere toerisme-verhalen. De GPS-route is voor de Garmin en TomTom op MOTOR.nl te vinden: www.motor.nl/triptip. Veel rijplezier!

Productie: Tom Boudewijns

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.