woensdag 28 februari 2024

Tweede seizoen voor spectaculaire Yamaha R3 Cup

Na een succesvolle introductie in 2017 zal de Yamaha R3 Cup binnenkort voor het tweede seizoen van start gaan.

Al in het eerste jaar heeft de Yamaha R3 Cup een mooi visitekaartje afgegeven met veel close racing en spannende inhaalacties. De Yamaha R3 Cup biedt een goede doorstromingsmogelijkheid voor coureurs uit de GAMMA Yamaha R125 Cup en is een prima voorbereiding op de zwaardere klassen. En dankzij het Yamaha bLU cRU programma zijn de eerste doorstromingen naar WK niveau nu al een feit!

In 2017 startte Yamaha Motor Europe, branche Nederland met de Yamaha R3 Cup. Hiermee creëerde Yamaha een gedegen jeugdopleiding, waarbij coureurs uit de succesvolle GAMMA Yamaha R125 Cup de gelegenheid kregen om door te groeien en klaar te worden gestoomd voor de internationale Supersport 300 wedstrijden of diverse andere zwaardere klassen, op nationaal of internationaal niveau.

De Yamaha R3 Cup is een competitieve wegraceklasse waarbij iedereen uitkomt op gelijkwaardig materiaal. Het komt dan ook voornamelijk aan op de race skills van de coureur. Er wordt gereden met de Yamaha YZF-R3, een motorfiets die gebruik maakt van de geavanceerde technologie van de R-serie. Het tweecilinder motorblok levert standaard een vermogen van 30,9 kW bij 10.750 tpm en het rijwielgedeelte is uitgerust met een extra lange swingarm, die is afgeleid van de R1. Dankzij deze swingarm en de wielbasisverhouding van zijn bekende grote broer, heeft deze 321cc supersport een geweldige koersvastheid en wordt het vermogen efficiënt overgebracht naar het wegdek. Vanuit iedere invalshoek is het duidelijk waar de Yamaha YZF-R3 zijn aansprekende uiterlijk vandaan heeft!

Niet alleen snelle jongens maar ook snelle meisjes kiezen voor de Yamaha R3 Cup. Zo kwamen er in het eerste seizoen maar liefst drie dames uit in deze spectaculaire Cup. In het tweede seizoen zullen dat er ook drie zijn. Ook zij kunnen rekenen op een optimale begeleiding van een team Yamaha professionals. Bij ieder evenement is er een gediplomeerde KNMV wegracecoach aanwezig. Zowel op- als naast de baan is er alle aandacht voor de jonge talenten: vanaf de warming-up in de ochtend voor de eerste training tot aan de analyse na de laatste wedstrijd. Voor iedere coureur is er coaching op maat waardoor de rijtechniek verbetert en het plezier in het racen stap voor stap verhoogd wordt.

Daarnaast is de Yamaha R3 Cup onderdeel van het Yamaha bLU cRU programma, een platform ter ondersteuning van de volgende generatie jong talent. Het programma heeft zich in de motorcross reeds bewezen en biedt nu ook de ambitieuze coureur op het asfalt een perfecte start van een internationale carrière. Eenmaal aangemeld bij het programma, maak je kans geselecteerd te worden voor een Masterclass na afloop van het seizoen. Afgelopen jaar nam de top drie van de Nederlandse Yamaha R3 Cup deel aan de Yamaha R3 bLU cRU Masterclass in het Italiaanse Latina. Het doel was het veroveren van één van de zes beschikbare startplaatsen voor 2018 in de WorldSSP 300 klasse.

Dennis Koopman, Kevin Mijwaart en Joep Overbeeke namen het daarbij op tegen jonge coureurs die allemaal in de voorste gelederen van hun eigen nationale Yamaha R3 Cup waren geëindigd. Niet alleen de race skills maar ook de houding van de coureurs, hun vermogen om zich aan te passen en het in praktijk brengen van het geleerde werd meegenomen in de beoordeling. Een team van bLU cRU ambassadeurs, bestaande uit officiële Yamaha Racing coureurs en professionals, gaf Dennis Koopman direct na afloop van de Masterclass het goede nieuws dat hij een vaste startplaats in de WorldSSP 300 had weten te bemachtigen. Niet veel later werd bekend gemaakt dat ook Joep Overbeeke tot de gelukkigen behoorde. Zij zullen in 2018 met een Yamaha R3 en een volledig bLU cRU pakket uitkomen in de WorldSSP 300, als onderdeel van het prestigieuze World Superbike kampioenschap.

De Yamaha R3 Cup zal ook in 2018 uitdagende circuits in binnen- en buitenland aandoen. Er zullen 15 wedstrijden worden verreden tijdens 8 evenementen op onder andere Assen, het Franse Croix- en-Ternois, het Belgische Mettet en Zolder en het Duitse Oschersleben en Hockenheim. Ook wordt er voor volle tribunes gereden tijdens grote evenementen zoals de GAMMA Racing Day op TT Circuit Assen.

Om deel te nemen aan de Yamaha R3 Cup is er een volledig pakket samengesteld. Dit omvat een Yamaha YZF-R3 zonder kenteken, volledig opgebouwd volgens het 2018 Yamaha R3 Cup reglement met veel extra raceonderdelen en accessoires en inclusief alle gedemonteerde standaard onderdelen. Verder zijn onder andere inbegrepen een compleet Yamaha Paddock Blue kledingpakket, Yamalube onderhoudspakket en het inschrijfgeld voor 8 evenementen in de Benelux. Dit pakket wordt aangeboden voor de scherpe all-in prijs van €12.900 ,- (incl. BTW).

Nieuwsgierig geworden en meer willen weten over deelname aan de Yamaha R3 Cup? Kijk dan snel op www.Yamaha-R3-Cup.nl!

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen