maandag 15 juli 2024

Unieke R 18 The Crown: Een Hommage aan 100 Jaar BMW Motorrad

Wanneer Dirk Oehlerking zich richt op de BMW R 18 met zijn customizing werkplaats Kingston Custom, is een spectaculair resultaat gegarandeerd. De bekende customizer zorgde onlangs voor opschudding in de scene met de R 18 Spirit of Passion – een adembenemende creatie in gestroomlijnde stijl.

De R 18 The Crown gaat nog een stap verder. “Dit is het hoogtepunt van al mijn creaties tot nu toe,” zegt Oehlerking, wiens passie en creativiteit altijd gericht zijn geweest op individuele en ongebruikelijke motorfietsen. Dit is precies wat hij al 30 jaar met volle toewijding doet in het Ruhrgebied. Hij houdt van industriële cultuur en de nabijheid van industrie en ambachten, heeft een uitgebreid netwerk en prachtige fotolocaties voor zijn motorfietsen en voor zichzelf.

Zelfontworpen carrosserie van aluminium plaatwerk en voorwielophanging met dubbelzijdige swingarm met centrale schokdemper.

Ter gelegenheid van 100 jaar BMW Motorrad heeft hij nu de R 18 The Crown gemaakt, een grote boxermotor die alles in zich heeft. “Ik begon met een nieuwe BMW R18 die ik vervolgens helemaal gestript heb. Zoals altijd heb ik gewerkt met hard schuim en karton om de vorm, de lijnen en het ontwerp te creëren. Het doel was om het er krachtig, elegant en snel uit te laten zien, gecombineerd met een innovatieve uitstraling,” beschrijft Oehlerking zijn ontwerpbenadering.

Het ontwerp maakte het noodzakelijk om de technologie aanzienlijk aan te passen. Er moest een compleet nieuwe voorwielophanging worden geconstrueerd in de vorm van een dubbelzijdige swingarm met centrale schokdemper.

De brandstoftank van 8 liter en de carrosseriedelen zijn gemaakt van 2 mm dik aluminium plaatwerk, dat met de hand is gesneden, gebogen en bewerkt.

Terwijl de motor en achtervering hetzelfde zijn als in het origineel, zijn de twee roestvrijstalen uitlaatspruitstukken volledig met de hand gemaakt.

Diverse standaardonderdelen zoals de koplamp, instrumenten, schakelunits en voetsteunen zijn perfect geïntegreerd in het spectaculaire concept van de R 18 The Crown. De koppeling- en remonderdelen zijn van Magura, de achterste spatbord en beugels van Wunderkind en het zadel is gemaakt van 2 mm dik aluminium plaatwerk en bedekt met echt leer.

Als de kers op de taart heeft Oehlerking de R 18 The Crown voorzien van een Champagne Platinum lakafwerking met parelmoer, aangevuld met het logo van BMW versierd met een kleine kroon.

De onthulling van de BMW R 18 The Crown zal plaatsvinden van 7 tot 9 juli 2023 ter gelegenheid van 100 jaar BMW Motorrad als onderdeel van de BMW Motorrad Days in Berlijn.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen