maandag 30 januari 2023

Unieke veiling oude MOTOR Magazines en MOTO73’s

In maart 2019 overleed Henk Beije uit Biddinghuizen op 79-jarige leeftijd. Een motorcrossliefhebber pur sang en dus las hij bijna heel zijn leven – sinds 1952 – eerst MOTOR Magazine en daarna MOTO73. Henk heeft alle jaargangen zorgvuldig bewaard en laten inbinden en heeft zo een complete serie motorbladen achtergelaten.

Henk ging in het voorjaar van 1952 voor het eerst naar de motorcross samen met zijn zwager Piet Basting. Even het werk op de boerderij in Zeeland achterlaten om te genieten van de ronkende motoren, de opspattende modder en de fantastische sfeer. Henk vond het geweldig en hij was vanaf dat moment ieder jaar te vinden op vele motorcircuits. Vaak ging hij alleen, nam een lunchpakketje mee, of kocht – zoals het hoort op de cross – een bakje friet. En vaak kwam hij thuis met mooie verhalen over de cross én over de mensen die hij ontmoet had. Hij ging niet alleen naar crossen in Nederland; ook België en Frankrijk werden aangedaan. Zijn vrouw Leonie en schoonzus Marietje gingen dan mee. Zij genoten van de omgeving en van het samen zijn.

Henk wist alles over de motorcross. Over wie er had gewonnen, in welk jaar dat was én waar dat was geweest. Als hij over de motorcross sprak, glommen zijn ogen. Naast de boerderij en zijn gezin was motorcross zijn grootste passie. In februari 2019 kregen Henk en zijn familie verontrustend nieuws van de arts: hij was ernstig ziek en zou binnen afzienbare tijd komen te overlijden. Henk heeft de laatste dagen in een Hospice doorgebracht. Aan de deur een poster van Eli Piccart en Wilfred van Werven op het WK zijspan-motorcross in 2003 in Plomion. Een wedstrijd waarbij hij ook zelf aanwezig was geweest. Hoe fantastisch was het voor Henk dat niemand minder dan Wilfred van Werven een bezoek bracht aan Henk in het Hospice. Henk en Wilfred spraken honderduit over jaren motorcross. Een fantastisch cadeau voor Henk in zijn laatste dagen.

Henks kinderen, Pieter en Willemien, willen graag dat de ingebonden motorbladen een mooie passende bestemming krijgen. Het toeval wilde dat Pieter Nick Glättli van MotorNL trof op de MOTORbeurs in Utrecht. Samen hebben zij het plan bedacht om de serie motorbladen te verkopen. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis.

De motorcross heeft Henk heel veel plezier gebracht. En op deze manier kan Henk, óók na zijn dood, nog iets betekenen voor de motorwereld. Een mooie en emotionele gedachte.

Bied mee en ondersteun het Rode Kruis

Bieden kan via redactie@www.motor.nl o.v.v. ‘Veiling’. Het hoogste bod plaatsen wij telkens anoniem op deze pagina. Bieden kan tot en met zondag 31 mei. MotorNL schenkt de volledige opbrengst aan het Rode Kruis.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen