Bijna verkooprecord nieuwe motoren

Het gaat vrij goed met de verkoop van nieuwe motoren dit jaar. Tot en met 10 november werden er 11.997 nieuwe motoren verkocht. Dit zijn er 1.053 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Uit cijfers van de BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat in de eerste tien maanden van dit jaar al meer motoren werden verkocht dan in de 2015 in z’n geheel. Mooi nieuws dus!

Als deze trend zich voortzet, wordt dit het beste jaar sinds 2009. In dat jaar bedroeg het totale aantal 14.790. Er moeten dus nog wel even een paar verkopen bij. Overigens zitten we dan nog niet op het oude niveau. In de jaren vóór de economisch mindere tijden kende de motormarkt een gemiddelde van 17.000 nieuwe verkochte motoren per jaar. Het dieptepunt was in 2013. Toen werden er nog geen 10.000 verkocht. Sinds een aantal jaren nemen de verkopen gelukkig weer toe. Elk jaar worden weer zo’n 1.000 nieuwe motoren meer verkocht.

Op de eerste van deze maand waren er in Nederland 720.899 motorfietsen geregistreerd. Dit zijn er 4000 stuks meer dan vorig jaar, een recordaantal. Twintig jaar geleden telde ons land 335.000 motoren en in het midden van de jaren ’80 waren dit er 124.000. De fabrikant die in Nederland de meeste motoren verkoopt is Yamaha. Dit waren er 1.812. Hiermee lieten zij BMW achter zich, die ‘maar’ 1.776 motoren verkocht. Kawasaki verkocht er 1.477 en Honda 1.452. Suzuki verkocht van de grote jongens de minste motoren. Dit waren er 1.168.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.